Jousisoittimet - ks. myös Orkesteriakatemia 22

 • +

  Juha Arppola

  viulu, alttoviulu tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Juha on suorittanut viuludiplomin Sibelius-Akatemiassa vuonna 1989. Lisäksi hän on tehnyt etnomusikologian opintoja Tampereen yliopistossa. Juha on opettanut viulun ja alttoviulun soittoa Tampereen konservatoriossa vuodesta 1983. Hän ohjaa myös lapsijousia ja kansanmusiikkiorkesteria.

  Juha on toiminut teatterimuusikkona sekä Tampere Filharmonian avustajana 1980-luvulta lähtien. Hän soittaa mielellään myös kamarimusiikkia ja on Tampere Chamberin jäsen.

 • +
  Default image for staff

  György Balázs

  alttoviulu tuntiopettaja, TAMK
 • +

  Jaana Haanterä

  viulu, kamariorkesteri lehtori, Tampereen konservatorio

  Jaana on suorittanut Sibelius-Akatemian viuludiplomin 1981 Tuomas Haapasen johdolla. Viuluopintoja hän jatkoi Moskovan konservatoriossa Igor Bezrodnyin oppilaana 1981-83 ja yksityisesti Yhdysvalloissa Indiana Universityssä 1985-86. Hän on opiskellut myös kamarimusiikkia Amadeus-kvartetin johdolla Kölnin musiikkikorkeakoulussa. Kapellimestariopintoja Jaana on suorittanut Sibelius-Akatemiassa, professori Jorma Panulan lisäksi mm. Janos Fürstin, Moshe Atzmonin, James DePreistin ja Ilja Musinin johdolla. Kapellimestaridiplominsa hän suoritti vuonna 1991.

  Jaana on opettanut viulusoittoa mm. Sibelius-Akatemiassa sekä Turun ja Keski-Pohjanmaan Konservatorioissa. Syksyllä 2013 Jaana Haanterä aloitti viulunsoiton lehtorina Tampereen konservatoriossa.

  Muusikkona Jaana on työskennellyt konserttimestarina mm. Helsingin, Espoon ja Tampereen kaupunginorkestereissa ja on Suomalaisen kamariorkesterin perustajajäsen. Jaana on johtanut kamariorkesteri Tampere Chamberia usean vuoden ajan. Vuodesta 2007 hän on johtanut Pyynikki-festivaalin orkesteria, joka on sittemmin ottanut nimekseen Pyynikki Festival Orchestra. Vuonna 2003 Jaana johti Tampere Filharmonian ja In Time -yhtyeen Astor Piazzolan musiikkia sisältävän levytyksen. Vuonna 2004 hän johti Jouni Kaipaisen säveltämän lasten musiikkinäytelmän Hämäränmaassa kamariversion kantaesityksen Porvoon Suvisoitossa ja vuonna 2005 Tampereen Teatterikesässä. Vuonna 2010 hän johti saman teoksen orkesteriversion Porin Oopperassa.

 • +

  Markus Hohti

  sello Lehtori, TAMK

  Sellisti Markus Hohti on kotonaan niin uuden musiikin parissa, kamarimusiikkifestivaaleilla, barokkisellon ääressä kuin jazz-klubin lavalla. Viime aikoina hänen kiinnostuksen kohteena ovat olleet erityisesti elektroakustinen musiikki ja genrerajoja ylittävät projektit. Kiinnostus eri musiikkityyleihin on johtanut laajan repertuaariin hallintaan ja Markus esiintyy aktiivisesti soolona, kamarimuusikkona ja yhtyeittensä defunensemblen, Uusinta Ensemblen, Ensemble Laboratoriumin ja Sid Hille Collectiven kanssa. Markuksen viimeisin projekti on Bachia kellarista, musiikillinen videopäiväkirja, jossa hän julkaisee yhden osan Bachin soolosellosarjasta kerran viikossa

  Matkan varrella on ollut esiintymisiä merkittävillä festivaaleilla ja konserttisaleissa, kuten Kuhmon kamarimusiikissa, Meidän festivaalilla, Lucerne Festivalilla, Salzburger Biennalessa, Zürichin Tonhallessa ja Berliinin Filharmoniassa. Markus on kantaesittänyt satoja teoksia ja työskennellyt yhdessä muun muassa Pekka Kuusiston, Ralf Gothonin, Cyprien Katsarisin, Jaime Martinin, Alasdair Beatsonin, Thomas Demengan, Rainer Schmidtin ja Gordan Nikolicin kanssa. Alkuperäissointia vanhempaan musiikkiin hän on hakenut periodisoittimin soittavan Rödberg-trion riveissä yhdessä viulisti Antti Tikkasen ja pianisti Joonas Ahosen kanssa. Sooloesiintymisistä mieleenpainuvimpia ovat olleet Brian Ferneyhoughn legendaarisen Time and Motion Study 2 -teoksen esitys Helsingin juhlaviikoilla sekä Sebastian Fagerlundin Stone on Stone -teoksen kantaesitys Hannu Linnun johtaman Avanti!:n solistina.

  Markuksen aloitteesta syntyi vuonna 2011 Helsingin Musiikkitaloon uuteen musiikkiin keskittyvä KLANG-konserttisarja. Hän vastaa myös Ristiveto-festivaalin taiteellisesta suunnittelusta yhdessä pianisti Emil Holmströmin ja viulisti Eriikka Maalismaan kanssa. Syksystä 2014 lähtien Markus on toiminut sellonsoiton lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa.

  Bachia kellarista: www.youtube.com/playlist?list=PLLhKbcpTqiSli81bu9V8bwM6DLKZmTReX
  www.markushohti.fi

 • +

  Ulla-Kaisa Honkela

  musiikkileikkikoulu, viulu, Minijouset tuntiopettaja, Tampereen konservatorio
 • +

  Kaarle Husgafvel

  sello, Lapsijouset opettaja, Tampereen konservatorio

  Kaarle on valmistunut Tampereen konservatoriosta vuonna 1989 ja myös opettanut talossa siitä lähtien sellonsoittoa. Tämän lisäksi Kaarle työskentelee jousiorkestereiden kanssa ja toimii kamariorkesterin intendenttinä.

  Konservatorion ulkopuolella Kaarle on työskennellyt muusikkona Tampereen teattereissa ja avustajana Tampere Filharmoniassa.

 • +

  Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch

  viulu lehtori, TAMK

  Sirkka-Liisa on harvinaisen monipuolinen viulisti. Hän soittaa musiikkia kaikilta aikakausilta, mutta hänen ohjelmistonsa on painottunut 1600-1800 –luvuille. Hän soittaa lisäksi alttoviulua ja viola d’amorea ja toimii usein konserttimestarina ja tässä tehtävässä myös orkesterin johtajana.

  Hän kasvoi Kajaanissa. Kolmannella luokalla kouluun hankittiin 20 viulua ja koko musiikkiluokka pantiin soittamaan. Syksyn lopulla enää viisi jaksoi soittaa, joulun jälkeen vain Sirkka-Liisa, joka sai pian opettajakseen Olli Kuusojan. Tämä kukkakauppaa ja lampaita hoitava iso mies tuuppasi hellästi oppilaansa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle.
  Lukiolaisena Sirkka-Liisa muutti Helsinkiin. Siitä alkoi kasvu parantumattomaksi kamarimuusikoksi Battalian, Avantin, Kuudennen kerroksen orkesterin, Yoshiko Arain, Paavo Pohjolan, Anssi Mattilan ja eri festivaalien ansiosta.

  Sirkka-Liisalla on ollut monia tärkeitä opettajia, mutta tärkein on aina ollut työ. Opiskellessaan Hollannissa hän pääsi mukaan vanhan musiikin kovimpaan kärkeen mm. Frans Brüggenin ja Philippe Herreweghen orkestereihin. Pisimpään, yli 10 vuotta, hän toimi Collegium Vocale – orkesterin konserttimestarina. Sirkka-Liisalle opiskelu ei pääty koskaan, sillä jokainen konsertti opettaa kokenutta muusikkoa, vaikeimmat ja huonoimmat eniten.
  Nykyään hän on kysytty konserttimestari lähes kaikissa vanhan musiikin nimekkäissä orkestereissa sekä eri kaupunginorkestereissa, joiden kanssa esittää barokkiohjelmiston lisäksi Mozartin ja Schubertin ajan sinfonioita. Soolo-ohjelmistosta on mainittava Biberin 16 Mysteerisonaattia, Bachin soolosonaatit ja –partitat sekä 1500- ja 1600-lukujen sooloviuluteokset.

  Sirkka-Liisa on kamarimusiikin professori Stavangerin Yliopistossa. Hän on toiminut professorina myös Tanskan Kuninkaallisessa konservatoriossa ja Bremenin Taideakatemiassa ja opettaa Sibelius-Akatemiassa. Elokuusta 2014 lähtien hän on toiminut viulusoiton lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa.

 • +

  Olli-Pekka Karppinen

  alttoviulu lehtori, Tampereen konservatorio

  Olli-Pekka Karppinen (s. 1975) on opiskellut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa ja esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa opettajinaan Matti Hirvikangas, Jouko Mansnerus, Seppo Tukiainen, Risto Fredriksson ja Ralf Gothóni. Hän valmistui musiikin maisteriksi 1999. Hän on täydentänyt opintojaan Tel-Avivin yliopistossa Yuri Gandelsmanin ja Chaim Taubin johdolla sekä osallistunut mm. Amadeus-kvartetin, Ana Chumachenkon, Vladimir Ashkenazyn ja Tim Frederiksenin mestarikursseille.

  Olli-Pekka Karppinen soitti vuosina 1991-2009 Arkadia-kvartetissa, jonka kanssa hän teki paljon kiitosta saaneet levytykset Haydnin, Kokkosen ja Segerstamin jousikvartetoista. Lisäksi hän on esiintynyt kamarimuusikkona mm. Henri Sigfridssonin, Timo Koskisen, Asko Heiskasen, Hagai Shahamin, Yuri Gandelsmanin, Marcel Bergmanin ja Laszlo Mezön kanssa. Orkesterimuusikkona hän on soittanut mm. Helsingin kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa ja Israel Chamber Orchestrassa.

  Olli-Pekka Karppinen on toiminut Lappeenrannan kamarimusiikkipäivien, Tuusulanjärven kamarimusiikin ja Tampereen taidemuseon Nuori Suomi soi –kamarimusiikkisarjan taiteellisena johtajana.

  Vuodesta 2001 Olli-Pekka Karppinen on toiminut Tampereen konservatorion lehtorina sekä TAMK musiikin tuntiopettajana. Alttoviulunsoiton ohella hän opettaa kamarimusiikkia, orkesterisoittoa ja instrumenttipedagogiikka.

  Olli-Pekka Karppiselle on myönnetty Pro Musica Säätiön stipendi (2001) ja Helsingin Yliopiston Pacius-palkinto (2010).

 • +

  Tuomo Kinnunen

  kontrabasso, Minijouset, Juniorijouset lehtori, Tampereen konservatorio

  Tuomo on opiskellut kontrabasson soittoa Sibelius-Akatemiassa ja Sofian Musiikkiakatemiassa Bulgariassa. Valmistuttuaan musiikin maisteriksi vuonna 1990 hän aloitti työt Tampereen kaupunginorkesterissa kontrabasistina.

  Tuomo on opettanut Tampereen konservatoriossa vuodesta 1990 alkaen tuntiopettajana ja lehtorina syksystä 2012 alkaen.

  Opetustyön ohella Tuomo soittaa useissa eri kokoonpanoissa sekä viettää kesät Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa.

 • +

  Silva Koskela

  viulu, Juniorijouset Lehtori, Tampereen konservatorio
 • +

  Eija Laru

  alttoviulu tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Eija valmistui musiikkipedagogiksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2005 ja musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2012. Hän on työskennellyt konservatoriossa alttoviulunsoiton opettajana syksystä 2006, lisäksi hän on ollut mukana ohjaamassa jousiorkestereita. Konservatorion lisäksi Eija opettaa myös Pirkanmaan musiikkiopistossa.

  Opetustyön lisäksi Eija työskentelee freelance-muusikkona. Hän on keikkaillut mm. Tampere Filharmoniassa ja Lapin kamariorkesterissa. Lisäksi hän on kamariorkesteri La Tempestan jäsen ja muodostaa yhdessä harpisti Liisa Honkasen ja huilisti Päivi Pöyhösen kanssa Peili-trion. Myös studiomuusikon työ on Eijalle tuttua.

 • +
  Default image for staff

  Petri Mäkiharju

  kontrabasso tuntiopettaja, TAMK
 • +

  Aino Palosaari

  sello tuntiopettaja, Tampereen konservatorio
 • +
  Default image for staff

  Pekko Pulakka

  Konserttimestari, viulu tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Joona Pulkkinen

  sello tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Silja Raitio-Heikinheimo

  viulu, pedagogiikka tuntiopettaja, TAMK
 • +

  Miia Tepponen

  viulu, Minijouset tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Miia on valmistunut musiikkipedagogiksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulusta (nyk. Tampereen ammattikorkeakoulu) vuonna 2003 opettajinaan Nikolai Fadeev sekä Ari Angervo. Lisäksi Miia on opiskellut vuosina 2000-2001 ulkomailla The Samuel Rubin Academy of Music Tel Avivissa, Israelissa sekä Wienissä yksityisesti prof. Yair Klessin johdolla.

  Miia aloitti opettajan uransa Pirkanmaan sekä Länsi-Pirkanmaan musiikkiopistojen opettajana. Tampereen konservatorion viulunsoiton opettajana hän on työskennellyt vuodesta 2003. Tällä hetkellä hän on viulunsoiton päätoiminen tuntiopettaja ja vastaa myös jousiyhtye minijousten valmentamisesta. Miian nykyiset ja aikaisemmat oppilaat ovat saaneet jo kansainvälistäkin tunnustusta. Viimeisempänä Laura Marttila, joka sai Kaunas Sonorum kansainvälisessä musiikkikilpailussa kolmannen palkinnon omassa ikäsarjassaan marraskuussa 2013.

  Opetustyön ohella Miia on toiminut viulistina Tampereen Teatterin produktioissa vuodesta 2001 lähtien.

 • +

  Tuula Tikkala

  sello, nuorisojouset opettaja, Tampereen konservatorio

  Tuula aloitti sellonsoiton Länsi-Pohjan musiikkiopistossa Kemissä Seppo Uurtimon oppilaana. Tämän jälkeen hän opiskeli Oulun konservatoriossa Lauri Laitisen johdolla. Opinnot jatkuivat Turun konservatoriossa Timo Hanhisen johdolla ja Tuula valmistui musiikkioppilaitoksen sellonsoiton opettajaksi vuonna 1992.
  Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa hän opiskeli professori Martti Rousin johdolla ja teki diplomin vuonna 1996. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 1998.

  Tuula Tikkala on toiminut kamarimuusikkona ja soittanut omia resitaaleja. Hän on opiskellut kamarimusiikkia Ralf Gothonin johdolla ja Amadeus-kvartetin kurssilla. Tampereen konservatoriossa Tuula Tikkala on toiminut sellonsoiton opettajana syksystä 2000.

 • +

  Markus Tyrväinen

  viulu, Nuorisojouset opettaja, Tampereen konservatorio

  Markus on suorittanut viulunsoiton ja kamarimusiikin opintonsa Turun konservatoriossa. Tämän jälkeen hän suoritti jatko-opintoja Utrechtin Konservatoriossa Hollannissa. Työura opiskelujen jälkeen alkoi viulistina Turun Filharmonisessa orkesterissa. Kiinnostus pedagogin työhön lasten ja nuorten parissa johti kuitenkin painopisteen siirtymiseen opetuspuolelle. Hän onkin työskennellyt viulunsoiton opettajana ja orkesterin johtajana vuodesta 2001 alkaen. Tampereen konservatoriossa Markus on työskennellyt vuodesta 2005. Kapellimestariopintoja hän on suorittanut Hannu Linnun, Atso Almilan ja Juha Törmän kapellimestarikursseilla.

 • +
  Default image for staff

  Laura Vikman

  viulu Lehtori, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Lauri Voipio

  sello, pedagogiikka tuntiopettaja, Tampereen konservatorio & TAMK

  Lauri on opiskellut sellonsoittoa vuosina 1966-76 Sibelius-Akatemiassa professori Erkki Raution ja professori Arto Noraksen johdolla. Vuonna 1971 hän voitti Turun sellokilpailuissa IV:n palkinnon. Vuodesta 1972 hän on toiminut Tampereen konservatoriossa sellonsoiton lehtorina ja yliopettajana. Lauri on pitänyt soolokonsertteja Suomen eri kaupungeissa sekä esiintynyt orkestereiden solistina ja kamarimuusikkona. Hän on konsertoinut myös Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Ukrainassa ja kaikissa Pohjoismaissa.

 • +
  Default image for staff

  Katariina Záborsky

  viulu tuntiopettaja, TAMK

Kosketinsoittimet 18

 • +

  Jani Aarrevaara

  piano lehtori, Tampereen konservatorio

  Jani Aarrevaara on opiskellut Würzburgin musiikkikorkeakoulussa Saksassa pianonsoiton solistisella linjalla. Hän suoritti diplomitutkinnon vuonna 1999 prof. Marta Sosińskan ja jatkotutkinnon vuonna 2003 prof. Erich Appelin johdolla. Hän on täydentänyt opintojaan mestarikursseilla opettajinaan mm. Ludwig Hoffmann, Detlef Kraus ja Matti Raekallio.

  Jani Aarrevaara on työskennellyt Tampereen konservatorion pianonsoiton lehtorina vuodesta 2013 lähtien. Hän on toiminut myös lied-seminaarin opettajana II asteella. Ennen työskentelyään Tampereella Aarrevaara on opettanut pianonsoittoa sekä lied- ja kamarimusiikkia saksalaisissa ja suomalaisissa musiikkiopistoissa, viimeksi pianonsoiton lehtorina Keskisen Uudenmaan Musiikkiopistossa.

  Jani Aarrevaara on saavuttanut palkintosijan Leevi Madetoja
  -pianokilpailussa, Kilin pianokilpailussa Ruotsissa ja IBLA Grand Prize
  -pianokilpailussa Italiassa (2004). IBLA-säätiö myös kutsui hänet Yhdysvaltoihin kilpailuvoittajien konserttikiertueelle, joka päättyi esiintymiseen Carnegie Hall -konserttitalossa New Yorkissa. Vuonna 2001 hän voitti korkeakoulunsa parhaalle ulkomaiselle opiskelijalle myönnettävän DAAD-palkinnon.

  Jani Aarrevaara esiintyy solististen tehtävien lisäksi mielellään kamarimuusikkona ja lied-pianistina. Hän on esiintynyt eri musiikkijuhlilla Suomessa ja Saksassa ja osallistunut cd-produktioihin. Hän soittaa niin klassis-romanttista ohjelmistoa kuin aikamme musiikkiakin.

  Pedagogina Jani Aarrevaara on valmentanut useita pianonsoiton opiskelijoita ammattiopintoihin ja myös palkintosijoille eri piano- ja kamarimusiikkikilpailuissa, esimerkiksi Nürnbergin kansallisessa pianokilpailussa Saksassa. Hän on toiminut myös kilpailujuryn jäsenenä.

  Jani Aarrevaara kirjoittaa artikkeleita musiikkialan ja pianopedagogiikan ammattilehdistöön. Hän on toiminut luottamustehtävissä musiikkifestivaalityön parissa. Aarrevaaralla on ollut vastuutehtäviä eri musiikkioppilaitosproduktioissa ja konserttisarjojen tuottajana. Hän toimii Pianopedagogit ry:n hallituksessa ja Tampereen Pianoseura ry:n hallituksen puheenjohtajana.

 • +
  Default image for staff

  Maila Böhm

  säestäjä säestäjä, Tampereen konservatorio

  Maila on valmistunut pianonsoitonopettajaksi Sibelius-Akatemiasta. Nykyään hän musisoi Tampereen Musiikkiakatemiassa säestäjänä. Työnsä ohessa hän toimii myös kamarimuusikkona ja lied-pianistina viihdemusiikkiakaan unohtamatta.

 • +

  Kalle Elkomaa

  yhtyetyöskentely, vapaa säestys lehtori, TAMK

  Kalle on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta vuonna 2002 perusteellisten 21 vuotta kestäneiden opintojen jälkeen. Hän on työskennellyt Tampereen ammattikorkeakoulussa vuodesta 2002 vapaan säestyksen ja yhtyetyöskentelyn lehtorina. Ennen Tampereelle tuloa Kalle toimi opettajana Sibelius-Akatemiassa, aluksi vapaan säestyksen tuntiopettajana ja vuodesta 1995 alkaen kuusi vuotta pianomusiikin lehtorina, erityisalueena vapaa säestys.

  Kalle on musiikin moniottelija. Hän on työskennellyt musiikin parissa opettajana, muusikkona, kapellimestarina, sovittajana ja säveltäjänä. Hän on työskennellyt mm. Tampereen Teatterissa ja Svenska Teaternissa pianistina, sovittajana ja kapellimestarina. Lisäksi hän on esiintynyt useissa TV-ohjelmissa kosketinsoittajana ja pianistina sekä ollut mukana mm. Tampereen Filharmonian ja Vantaan viihdeorkesterin viihdekonserteissa pianistina. Kalle on tehnyt yhteistyötä lukuisten suomalaisten artistien kanssa mm. Petri Laaksosen, Vesa-Matti Loirin, Maarit ja Sami Hurmerinnan sekä Pentti ja Heini Hietasen.

  Kallen merkittävin yhtye on ollut Tango For Four, jossa hän toimi pianistina ja sovittajana.
  Yhtye soitti argentiinalaista ja suomalaista tangoa uusina sovituksina, jotka sisälsivät vaikutteita mm. jazzista. Kokoonpano teki kaksi levyä Finlandia Recordsille ja keikkaili Suomessa ja Japanissa. Esiinnyimme myös tasavallan presidentti Tarja Halosen itsenäisyyspäivän juhlissa vuonna 2000.

 • +

  Kimmo Hakala

  säestäjä tuntiopettaja, TAMK & konservatorio

  Kimmo on opiskellut Sibelius-Akatemiassa musiikin maisteriksi, tärkeimpänä opettajanaan Erik T. Tawaststjerna. Lisäksi hän on opiskellut Helsingin yliopistossa musiikkitiedettä.. Hän on toiminut Tampereen konservatorion säestäjänä vuodesta 1988 ja pianonsoitonopettajana eri musiikkiopistoissa jo vuodesta 1978, nykyisin Ylä-Satakunnan musiikkiopistossa. Lisäksi Kimmo on pitänyt omia pianoiltoja ja esiintynyt orkesterisolistina ja erityisesti lied-pianistina.

 • +

  Ville Hautakangas

  piano tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Ville aloitti pianonsoiton 6-vuotiaana. Hän valmistui musiikkipedagogiksi vuonna 2003 Pirkanmaan ammattikorkeakoulusta Martti Raution oppilaana ja suoritti vuonna 2005 pianonsoiton A-kurssitutkinnon parhaalla arvosanalla opettajanaan Lauri Väinmaa. Vuonna 2001 hän opiskeli Berliinissä Hochschule für Musik ”Hanns Eisler” –korkeakoulussa professori Georg Savan oppilaana. Ville on toiminut pianonsoiton tuntiopettajana Tampereen konservatoriossa vuodesta 2006 lähtien.

  Ville voitti toisen palkinnon Leevi Madetoja –pianokilpailussa vuonna 2000. Hän on konsertoinut mm. Oulun kaupunginorkesterin, Tampereen yliopiston sinfoniaorkesterin sekä Pietarin konservatorion ja Pirkanmaan ammattikorkeakoulun yhteisorkesterin solistina. Ville esiintyy säännöllisesti myös Tampere Filharmonian kamarimusiikkisarjassa ”Faunien iltapäivä”. Hän on toiminut Tampere Filharmonian pianistin tehtävissä keväästä 2002 lähtien.

 • +

  Annika Hautamäki-Hänninen

  piano lehtori, Tampereen konservatorio

  Annika valmistui Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta musiikin maisteriksi vuonna 2006. Hän on opiskellut myös Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiassa, josta hän valmistui pianopedagogiksi vuonna 2002. Tampereen konservatoriossa Annika on toiminut pianonsoiton lehtorina vuodesta 2010.

  Annika esiintyy eri kamarimusiikkikokoonpanoilla, mm. duona pianisti Hanna Kuosmanen-Mehtan kanssa sekä viulisti Ingrid Lindblomin kanssa. Hän tekee myös ajoittain yhteistyötä laulajien kanssa.

 • +
  Default image for staff

  Matias Häkkinen

  säestys (cembalo) tuntiopettaja, TAMK
 • +

  Kristiina Kask-Valve

  piano lehtori, Tampereen konservatorio
 • +

  Katja Kilponen

  säestäjä säestäjä, Tampereen konservatorio

  Katja on valmistunut Tampereen konservatoriosta pianonsoiton opettajaksi vuonna 1994, musiikin teorian-ja säveltapailun opettajaksi vuonna 1996. Lisäksi hän on suorittanut pianonsoiton jatkotutkinnon lehtori Jari Salmelan johdolla. Hän on täydentänyt opintojaan lukuisilla mestarikursseilla opettajinaan Ralf Gothoni, Liisa Pohjola, David Oei, Kalle Randalu sekä Valdis Krastins. Liedtulkintaa hän on opiskellut Ilmo Rannan ja Collin
  Hansenin ohjauksessa.

  Katja on opettanut pianonsoittoa Tampereen konservatoriossa ja muissa
  musiikkioppilaitoksissa vuodesta 1994 ja siirtyi konservatoriossa säestäjän tehtäviin vuonna 1997.

  Katja on toiminut pianistina, celestan-, cembalon- sekä sähköisten kosketinsoittimien soittajana Tampere Filharmonian ja Jyväskylä Sinfonian konserteissa, koesoittotilaisuuksissa sekä mestarikursseilla. Levytysten ja radionauhoitusten lisäksi hän on esiintynyt eri kokoonpanoissa Tampere Filharmonian Faunien iltapäivä-kamarimusiikkikonserteissa. Hän on esittänyt Tampere Chamberin kanssa neljän Chaplin-elokuvan musiikin Kimmo Tullilan johdolla yhteistyössä Tampereen Filmifestivaalien kanssa.

  Lisäksi hän on konsertoinut paljon laulajien kanssa, joista mainittakoon Jouni Kaipaisen ”En skäl för alla kvinnors ära” teoksen kantaesitys sopraanolle, sellolle ja pianolle, kokoonpanolla Päivi Kantola, sopraano, Jouni Suuronen, käyrätorvi ja Katja
  Kilponen, piano.

 • +

  Risto Kyrö

  piano lehtori, TAMK

  Risto aloitti musiikkiopintonsa Oulun kaupungin musiikkiopistossa 1963 ja siirtyi 1972 Liisa Pohjolan oppilaaksi Sibelius-Akatemiaan. Vuosina 1977-1979 hän opiskeli Indianan yliopistossa György Sebökin oppilaana ja 1983-1985 Wienin musiikkikorkeakoulussa opettajanaan Hans Graf.

  Risto aloitti Tampereen ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa pianonsoiton lehtorina 2004 Aiemmin hän toimi opettajana Sibelius-Akatemiassa, Kuopion konservatoriossa ja Malmön musiikkikorkeakoulussa. Hän on vieraillut opettajana myös mm. Lontoossa (Royal Academy of Music), Wienissä (Universität für Musik und Darstellende Kunst) sekä useissa kotimaisissa musiikkioppilaitoksissa.

  Kymmenvuotiaana Kyrö soitti ensi kerran Oulun kaupunginorkesterin solistina ja neljä vuotta myöhemmin Radion sinfoniaorkesterin nuorten solistien konsertissa. Jaettuaan ensimmäisen palkinnon Maj Lind -kilpailussa 1976 hän on esiintynyt useimpien suomalaisten orkesterien solistina ja työskennellyt solistina, kamarimuusikkona ja säestäjänä kotimaan lisäksi muissa Pohjoismaissa, entisen Neuvostoliiton alueella, Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

 • +

  Heini Kärkkäinen

  piano yliopettaja, TAMK

  Heini opiskeli pianonsoittoa aluksi Jyväskylässä Dmitri Hintzen oppilaana, sitten Keski-Suomen Konservatoriossa Jerzy Gebertin ja Leea Isotalon oppilaana. Vuosina 1984-1991 Heini jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian solistisessa koulutusohjelmassa Liisa Pohjolan oppilaana. Lisäksi hän on tehnyt opintoja Pariisissa vuosina 1984-85 Jacques Rouvierin johdolla. Vuonna 1984 Heini voitti Ilmari Hannikainen –pianokilpaiun ja sijoittui toiseksi Maj Lind kilpailussa vuonna 1986.

  Vuodesta 2010 alkaen Heini on toiminut pianonsoiton ja pianopedagogiikan yliopettajana Tampereen ammattikorkeakoulussa. Pedagogiikan ja pianonsoiton lisäksi Heini opettaa myös kamarimusiikkia.

  Heini on kotimaan lisäksi esiintynyt laajasti eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja sekä orkesterisolistina että kamarimuusikkona. Kamarimusiikkia Heini on soittanut yhdessä mm. Robert Cohenin, Massimo Quartan, Pekka Kuusiston, Réka Szilvayn, Ana Chumachenkon, Yuval Gotlibovitsin ja Jean-Jacques Kantorowin kanssa. Levytyksiä Heini on tehnyt useille levymerkeille : Ondine, Bis(BBC Music Magazine kuukauden levy ja Gramophone- lehden Editor’s Choise listalla) ja Warner Classics. Lisäksi Heini on kantaesittänyt mm. Heiniön ja Sallisen teoksia.

 • +

  Mia Muona

  piano opettaja, Tampereen konservatorio

  Mia opiskeli pianonsoittoa Kuopion konservatoriossa Jaakko Untamalan, Matti Raekallion ja Teppo Koiviston oppilaana. Hän valmistui musiikkioppilaitoksen opettajaksi vuonna 1997 ja suoritti musiikkioppilaitoksen opettajan jatkotutkinnon vuonna 2000. Musiikkipedagogin (AMK) pätevyyden hän sai Pohjois-Savon ammattikorkeakoulusta vuonna 2001. Mia on täydentänyt opintojaan koti- ja ulkomaisilla mestarikursseilla. Kamarimusiikkia hänelle ovat opettaneet mm. Liisa ja Paavo Pohjola, lied-pianismin saloihin häntä ovat johdattaneet mm. Collin Hansen ja Ilmo Ranta.

  Vuonna 1999 Mia sai ensimmäisen palkinnon Kuopion pianokilpailussa. Seuraavana vuonna hän soitti Kuopion kaupunginorkesterin solistina. Kamarimusiikki on erityisesti Mian sydäntä lähellä, ja hän onkin esiintynyt kamarimuusikkona eri puolella Suomea niin instrumentalistien kuin laulajienkin kanssa.

  Mia on toiminut pianonsoitonopettajana Tampereen konservatoriossa vuodesta 2005 lähtien. Sitä ennen konservatoriorakennus tuli tutuksi ammattikorkeakoulussa pedagogisissa erikoistumisopinnoissa sekä säestäjän työtehtävissä. Pianonsoiton opetuksen lisäksi hän vetää konservatorion musiikkiopiston lied-seminaaria.

 • +

  Katriina Rannikko

  piano opettaja, Tampereen konservatorio
 • +

  Jari Salmela

  piano lehtori, TAMK

  Jarin opettajia ovat olleet Rakel Levin (1966-1976 Tampereen Musiikkiopisto), Tapani Valsta (1977- 1983 Sibelius-Akatemia) ja Leonid Brumberg (1984-1987 Konservatorium der Stadt Wien). Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta 1981, suorittaen diplomitutkintonsa erinomaisella arvosanalla. Ensikonsertistaan (1983) lähtien Salmela on toiminut konserteissa ja levytyksissä solistina, kamarimuusikkona ja orkesteripianistina Skandinavian ja Euroopan lisäksi Venäjällä, Ukrainassa, Argentiinassa, Arabiemiraateissa ja Japanissa. Salmela on palkittu solistina (Ilmari Hannikainen 1976, Maj Lind 1982) ja kamarimuusikkona (Il premio Astor Piazzolla 1994, Italia) kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa.

  Jari on toiminut tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa ja Vantaan musiikkiopistossa 1987-1988, pianonsoiton lehtorina Tampereen konservatoriossa 1988- 1998 ja lehtorina vuodesta 1998 Tampereen ammattikorkeakoulussa.

 • +
  Default image for staff

  Hanna-Leena Savolainen

  säestäjä tuntiopettaja, TAMK
 • +

  Tuomas Turriago

  säestäjä, kapellimestari lehtori, TAMK

  Tuomas on opiskellut Keski-Suomen Konservatoriossa Carlos Turriagon ja Sibelius-Akatemiassa Prof. Erik T. Tawaststjernan johdolla. Keväällä 2004 hän suoritti pianodiplomin erinomaisin arvosanoin. Syksystä 2004 Tuomas on toiminut säestyksen lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa.

  Tuomas on monipuolinen muusikko. Hänet tunnetaan ennen kaikkea kokeneena kamarimuusikkona, jonka ohjelmisto kattaa kaiken keskeisen pianokamarimusiikin klassismista nykypäivään. Hän on myös tunnettu soolopianistina ja on esiintynyt useiden orkestereiden solistina; Suomessa Tampere Filharmonia, Tampere Raw, Mikkelin Orkesteri ja Jyväskylä Sinfonia. Turriago on esiintynyt lukuisilla suomalaisilla musiikkijuhlilla ja eri puolilla Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Kolumbiassa, Lähi-Idässä ja Kauko-Idässä.

  Tuomas on Tampereen Kamarioopperayhdistyksen perustajajäsen ja kapellimestari, ja on yhä aktiivisemmin toiminut kapellimestarina muuallakin: kaudella 2009-10 hän on johtanut mm Mikkelin Orkesteria ja Tampere Rawta ja kaudella 2011-2012 Tampere Rawta ja Tampere Filharmonian Vaskia.

  Syksystä 2010 Tuomas on ollut Suomen Säveltäjät ry:n jäsen. Turriagon tuotantoon kuuluu mm. kaksi pianosonaattia (Uusinta Kustannus Oy), kaksi jousikvartettoa, teos harpulle, teos saksofonille ja pianolle, sonaatit tuuballe ja pianolle sekä trumpetille ja pianolle (Fennica Gehrman Oy), teos tuuballe ja harmonikalle, sinfonia jousille, teos vaskiyhtyeelle ja lyöjille sekä useita pienimuotoisia teoksia pianolle.

  Vuodesta 2011 Tuomas on ollut Piazzollan musiikkiin erikoistuneen In Time-kvintetin pianisti. Hän on levyttänyt Alba- ja Pilfink-levymerkeille. Uusin levytys, yhdessä trumpettitaiteilija Jouko Harjanteen kanssa, sisältää Wessmanin, Eerolan, Sipilän ja Turriagon itsensä trumpettisonaatit.

 • +

  Satu Turunen

  piano tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Satu on valmistunut pianonsoiton opettajaksi Tampereen konservatoriosta vuonna 1996 ja täydensi myöhemmin opintojaan Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogin (AMK) tutkinnoksi vuonna 2003. Hän on työskennellyt Tampereen konservatoriossa pianonsoiton tuntiopettajana vuodesta 1998 ja Valkeakosken musiikkiopistossa vuosina
  1996-2001. Lisäksi Satu on esiintynyt lukuisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa sekä liedpianistina.

 • +
  Default image for staff

  Milla von Weissenberg

  piano tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

Laulu ja kuorot 13

 • +

  Petri Antikainen

  Musiikkipedagogin opintosuunnan vastaava laulun lehtori, TAMK

  Petri on opiskellut mm. Sibelius-akatemiassa ja Wienin musiikkikorkeakoulussa. Kilpailumenestystä hän on saavuttanut Lappeenrannan laulukilpailuissa vuonna 1989 sijoittuen kolmanneksi.

  Vuodesta 1998 lähtien hän on toiminut Tampereen ammattikorkeakoulussa laulun lehtorina opettaen myös konservatorion oppilaita. Laulun opetuksen lisäksi Petri vastaa ammattikorkeakoulun oopperastudiosta.

  Antikainen on esiintynyt mm. Suomen Kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla, Radion Sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfonietan, Avanti!:n ja Tampereen kaupunginorkesterin solistina sekä Kuhmon Kamarimusiikissa ja Turun Musiikkijuhlilla. Vuosina 1990-1998 Petri Antikainen oli kiinnitettynä mm. Badisches Staatstheateriin Karlsruhessa Saksassa.

 • +

  Hanna Hurskainen

  Musiikkiteatterin opintosuunnan vastaava lehtori, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Pauliina Kupiainen

  laulu, musiikkiteatteri tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Johanna Lantto

  Kuorovalmennus, Lapsi- ja nuorisokuoro Tuntiopettaja, konservatorio
 • +

  Tarja Mäki-Latvala

  laulu tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Tarja on valmistunut laulunopettajaksi Päijät-Hämeen konservatoriosta. Opintojaan hän on täydentänyt Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa, josta valmistui Musiikkipedagogiksi (AMK) 2004. Opettajinaan hänellä ovat olleet mm. Terttu Isosaari, Aili Purtonen sekä Satu Sippola. Keväällä 2003 Tarja suoritti laulun A-kurssitutkinnon Satu Sippolan oppilaana. Jatko-opintoja hän on tehnyt Ritva Auvisen johdolla. Liediä Tarja on opiskellut Collin Hansenin, Ilmo Rannan ja Ilkka Paanasen johdolla.

  Vuodesta 2001 Tarja on toiminut laulunopettajana Tampereen konservatoriossa ja Tampereen ammattikorkeakoulussa.

  Tarja on esiintynyt solistina useissa Päijät-Hämeen konservatorion sekä Pirkanmaan ammattikorkeakoulun oopperaproduktiossa. Lisäksi hän on laulanut solistina eri oratorioissa ja kantaateissa. Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa, Lahden oopperan kuorossa sekä Tampereen oopperan kuorossa.

 • +
  Default image for staff

  Seija Nylund

  laulu tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Pauliina Paasila

  laulu, musiikkiteatteri Tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Lauri Pulakka

  laulu, musiikkiteatteri tuntiopettaja, TAMK
 • +

  Ulla Raiskio

  Laulu lehtori, Tampereen konservatorio

  Ulla on valmistunut oopperalaulajaksi Sibelius-Akatemiasta. Lauluopintojaan hän täydensi myös mm. Wienissä (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst) ja Zürichin oopperan kansainvälisessä oopperastudiossa.

  Ulla on laulanut ooppera- ja operettirooleja Suomen Kansallisoopperassa, Zürichin oopperassa, eri alueoopperoissa ja festivaaleilla sekä teattereissa. Hänen rooliluettelossaan on yli kolmekymmentä roolia. Hän on kantaesittänyt tähän mennessä kaksitoista uutta suomalaista oopperaa ja useita suomalaisia laulusarjoja. Hän on esiintynyt mm. Helsingin, Kuopion, Oulun ja Lahden sinfoniaorkestereiden solistina, joista kahden viimeisen kanssa hän on myös levyttänyt. Vuonna 2012 ilmestyi DVD:nä Nainen kuin jäätynyt samppanja, Ilkka Kuusiston hänelle säveltämä kamariooppera. Lied-konsertteja Ulla on laulanut Suomessa, Sveitsissä ja Saksassa. Hän on myös opiskellut barokin esityskäytäntöä ja laulanut oratorioiden ja passioiden alttosolistina eri puolilla Suomea.

  Ulla on toiminut laulunopettajana Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiassa (nyk. Metropolia) ensin yliopettajan sijaisena 2002 -03 ja vuodesta 2003 lehtorina opettaen sekä laulua, liediä että laulupedagogiikkaa. Hän siirtyi Tampereen konservatorion lehtoriksi syksyllä 2013 ja toimii edelleen Metropoliassa tuntiopettajana. Ulla opettaa Musiikkiakatemiassa sekä musiikkiopiston, konservatorion että TAMK:in opiskelijoita.

 • +
  Default image for staff

  Johanna Rusanen-Kartano

  laulu tuntiopettaja, TAMK
 • +

  Satu Sippola

  laulu lehtori, Tampereen konservatorio

  Satu opiskeli laulua Gunni Granbergin johdolla Sibelius-Akatemiassa, missä hän osallistui myös liedseminaarin ja oopperastudion toimintaan. Myöhemmin hän on täydentänyt opintojaan yksityisesti Anita Välkin johdolla sekä osallistunut monille mestarikursseille niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

  Satu voitti Timo Mustakallio -laulukilpailut vuonna 1983 ja Lappeenrannan valtakunnallisten yksinlaulukilpailujen naisten sarjan vuonna 1984. Samana vuonna hän osallistui Wienissä kansainväliseen Belvedere-oopperakilpailuun (nyk. Hans Gabor-kilpailu), sijoittuen finaaliin, ja 1. kansainväliseen Mirjam Helin laulukilpailuun sijoittuen naisten sarjassa neljänneksi. Oopperadebyyttinsä Satu Sippola-Nurminen teki Tampereen Oopperassa keväällä 1983 Tatjanana Tšaikovskin oopperassa Jevgeni Onegin. Lisäksi hän on laulanut useita naispäärooleja Tampereen, Lahden ja Suomen Kansallisoopperassa. Hän on esiintynyt kaikkien Suomen suurimpien sinfoniaorkestereiden ja muun muassa Itävallan ja Unkarin radio-orkestereiden solistina. Satu on pitänyt omia liedkonsertteja sekä Suomessa että ulkomailla. Satu on opettanut Tampereen konservatoriossa vuodesta 1985 lähtien ja laulun lehtorina vuodesta 2002 opettaen myös ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

 • +

  Susanna Tenkanen-Lindeman

  laulu tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Susanna on valmistunut Tampereen konservatoriosta 1999, jonka jälkeen hän jatkoi opintojaan Berliinissä Hochschule für Musik ’Hanns Eilser’issa 1999-2001. Opinnot mahdollistivat työskentelyn Deutsche Oper Berlin’in, Staatsoperin sekä Komische Operin korrepetiittoreiden johdolla. Konservatoriotutkintonsa hän täydensi ammattikorkeakouluvaatimusten mukaiseksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa valmistuen 2006 ja jatkoi opintojaan suorittaen solistiset syventävät erikoisopinnot Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiassa 2006-2008. YAMK tutkinnon hän suoritti Metropolia-ammattikorkeakoulussa 2014. Siihen liittyvässä kirjallisessa työssä hän tutki lasten laulunopetusta Suomessa. Työ ”Lasten kanssa laulaen – laulupedagogin kokemuksia lasten laulunopetuksesta” on luettavissa osoitteessa http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405219103.

  Laulunopettajina Susannalla ovat olleet mm. Irina Arhipova, Magdalena Hajossyova, Jaakko Ryhänen, Anita Välkki, Ingrid Haubold ja Satu Sippola.

  Susanna on työskennellyt Tampereen konservatoriossa ja TAMKin musiikin koulutusohjelmassa laulun tuntiopettajana syksystä 2001 lähtien. Vuosina 2005–2008 hän toimi myös Tampereen Yliopiston näyttelijäntyön laitoksella laulunopettajana sekä musiikin lehtorin sijaisena.

  Opetustyön ohella hän on laulanut Tampereen Oopperan tuottamissa produktioissa G. Verdi: Aida/ Ylipapitar, J. Kokkonen: Viimeiset kiusaukset /Riitta (cover-miehitys) sekä TAMK Musiikin produktiossa W.A.Mozarti: Don Giovanni/Donna Elvira. Oman työryhmän tuotantona Tampereen Pikkupalatsiin F.Poulenc: La voix humaine (Ihmisen ääni).
  Tämän lisäksi hänen muita roolejaan ovat B.Britten: The Turn of the Screw (Ruuvikierre)/Miss Jessel, W.A.Mozart: Figaron Häät/ Cherubino. Hän on laulanut mm. Tampere Chamberin ja Händel-kuoron solistina sekä konsertoinut kotimaassa useilla paikkakunnilla sekä Saksassa mm. Berliinissä ja Leipzigissa.

 • +

  Markus Yli-Jokipii

  kuoronjohto, musiikin historia, kapellimestari lehtori, TAMK

  Markus on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-akatemiasta, pääaineena kuoronjohto. Lisäksi hänellä on filosofian maisterin tutkinto Turun yliopistosta, pääaineena musiikkitiede.

  Markus on toiminut Tampereen ammattikorkeakoulun kuoronjohdon lehtorina syksystä 2012 alkaen. Lisäksi hän opettaa musiikin historiaa ja on aktiivisesti mukana produktiotoiminnassa. Markus toimii myös Kuninkaantien muusikoiden barokkiorkesterin ja kamarikuoron kapellimestarina sekä kamarikuoro Näsin Äänen taiteellisena johtajana.

  Markus on toiminut kuoronjohtajana kahdella julkaistulla levyllä: Kevätunta (Turun konservatorion kamarikuoro, 2012) sekä Valoa (Turun yliopiston kuoro, 2008). Lisäksi Markus on ollut mukana useissa kuoroteosten kantaesityksissä, Suomen ensiesityksissä ja konserttiradioinneissa. Vuonna 2006 Markuksen johtama Turun yliopiston kuoro voitti Colerainen kansainvälisen kuorokilpailun. Lisäksi hän on saanut Aboa-palkinnon vuonna 2009.

Lyömäsoittimet - ks. myös Orkesteriakatemia 4

 • +
  Default image for staff

  Lassi Erkkilä

  lyömäsoittimet tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Jyri Kurri

  lyömäsoittimet tuntiopettaja, TAMK & konservatorio

  Jyri on opiskellut lyömäsoittimia Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1996 Markku Hannolan, Lassi Erkkilän ja Olli-Pekka Martikaisen johdolla. Lisäksi hän opiskeli Toronton yliopistossa lukuvuoden 2000-2001 Russell Hartenbergerin oppilaana.

  Opettajana Jyri on toiminut aiemmin Oulun konservatoriossa. Tampereen konservatoriossa hän on opettanut vuodesta 2004 alkaen opettaen myös Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

  Jyri on toiminut Tampere Filharmonian lyömäsoittimien äänenjohtajana syksystä 2002 alkaen. Freelancer-muusikkona hän on soittanut mm. Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa ja Avanti!ssa. Lisäksi hän on lyömäsoitinorkesteri Osuma Ensemblen jäsen.

 • +

  Harri Lehtinen

  lyömäsoittimet lehtori, Tampereen konservatorio

  Harri aloitti 16-vuotiaana lyömäsoitinten soiton opiskelun Tampereen Musiikkiopistossa Esko Vuorisen oppilaana. Myöhemmin hän jatkoi opintojaan Tampereen konservatoriossa valmistuen pedagogiksi vuonna 1996. Hän on täydentänyt opintojaan Toronton yliopistossa kuuluisan lyömäsoitinyhtye Nexuksen muusikoiden, erityisesti Russel Hartenbergin ja Rodin Engelmanin ohjauksessa. Vuonna 1997 Harri suoritti lyömäsoitinten A-kurssitutkinnon ja vuodesta 2011 aloitti tohtoriopinnot Sibelius-Akatemian DocMus-ohjelmassa.

  Harri on toiminut lyömäsoitintensoiton lehtorina vuodesta 2000 Tampereen konservatoriossa, opettaen myös Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kovan työn tuloksena lyömäsoitinluokan taiteellinen taso on noussut huimasti viime vuosina.
  Lisäksi Harri on pitänyt mestarikursseja Espanjassa, Portugalissa ja Virossa

  Opetustyön ohessa Harri on aktiivinen freelancer-muusikko. Hän on soittanut muun muassa Tampere Filharmoniassa, Lahti Sinfoniassa, RSO:ssa ja Turun kaupunginorkesterissa, Oulun kaupunginorkesterissa, Lapin kamariorkesterissa sekä Keski- Pohjanmaan Kamariorkesterissa. Solistissa rooleissa hän on ollut esim. Tampere Filharmoniassa, Lapin kamariorkesterissa sekä Pyynikki Sinfoniassa. Lisäksi hän on soittanut useissa teattereissa ja tehnyt kymmeniä nauhoituksia. Lehtinen on lyömäsoitinyhtye Osuma Ensemblen sekä nykymusiikkiyhtye Tampere Raw:n perustajajäseniä.

 • +

  Janne Tuomi

  lyömäsoittimet tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Janne on opiskellut lyömäsoitinten soittoa Tampereen konservatoriossa, Carl Nielsen Academy of Musicissa (Odense, Tanska) sekä suorittanut musiikkipedagogi AMK -tutkinnon ja solistiset erikoistumisopinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa.

  Vuodesta 2012 alkaen Janne on toiminut lyömäsoitinten päätoimisena tuntiopettajana Tampereen konservatoriossa. Sitä ennen hän opetti Palmgren-konservatoriossa Porissa sekä useissa musiikkiopistoissa.

  Janne on esiintynyt useissa jazz- rock-, klassisen ja kansanmusiikin kokoonpanoissa sekä soolona. Hän soittaa/on soittanut mm. seuraavissa yhtyeissä: Osuma Ensembe, defunensemble, Zagros, Uusinta, Rakka, Circle, Balanescu Quartet sekä useissa sinfoniaorkestereissa. Hän on esiintynyt mm. Avanti!n, Tampere Filharmonian ja Pori Sinfonietan solistina.

  Janne on ollut soittajana yli 30 levyllä ja hänellä on myös kolme lyömäsoitinsoololevyä. Esiintymisiä hänelle on kertynyt mm. seuraavissa tapahtumissa: Huddersfield Contemporary Music Festival, London Jazz Festival, November Music Hollanti, Tampere Jazz Happening, Tampere Biennale, Pori Jazz, Viitasaari Musiikin Aika. Lisäksi Janne on konsertoinut mm. Saksassa, Ranskassa, USA:ssa, Kanadassa, Venäjällä ja pohjoismaissa. Jannen merkittävimpiä soittokumppaneita ovat olleet Barry Guy, Maya Homburger, John Zorn ja Wadada Leo Smith. Edition Svitzer on julkaissut Jannen soololyömäsoitinsävellyksen ”Autumn Garden”. www.jannetuomi.com

Musiikin perusteet, teoreettiset aineet ja musiikkipedagogiikka 11

 • +

  Mirja Kopra

  Musiikkipedagogiikka, opinto-ohjaaja lehtori, TAMK

  Olen musiikkipedagogiikan lehtori eli tehtäväni on opettaa opiskelijoita opettamaan omalla persoonallisella tavallaan nykyisiä musiikin perusteita. Lisäksi minulla on ilo päästä opettamaan alkuopetuksen pedagogiikkaa, jossa opiskelijoiden opetusryhmät valloittavat 7-8 -vuotiaat. Yksi mielenkiintoinen työtehtävä on myös opinnäytetöiden ohjaajana toimiminen.
  Opetusta enemmän toimin opiskelijahallinnossa eli pidän opiskelijoiden opintosuoritusten tilannetta ajan tasalla, tuutoroin eli ohjaan opintoja, vastaan pedagogiikan opintojen toteutuksesta ja kehittämisestä, suunnittelen opetussuunnitelmia sekä kehitän musiikkipedagogin suuntautumisvaihtoehdon opintoja.

  Lienen elinikäinen oppija, sillä olen opiskellut lähes koko ikäni. Valmistuin ensin lastentarhanopettajaksi, sitten musiikkileikkikoulun opettajaksi, musiikinteorian ja säveltapailun opettajaksi (tein myös pedagogisen jatkotutkinnon) ja vielä 2000-luvun alkupuolella kasvatustieteen maisteriksi. Työurani on muodostunut musiikkileikkikoulun opettajan ja musiikinteorian sekä säveltapailun opettajan tehtävistä Tampereen konservatoriossa vuosina 1981-1997 ja pedagogiikan opettajan ( myöhemmin lehtorin) tehtävistä vuodesta 1988 – ensin Tampereen konservatoriossa ja nyt Tampereen ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa.

  Opetustöiden lisäksi olen aktiivinen järjestöihminen. Tällä hetkellä toimin TAMKin luottamusmiehenä ja hallituksen varajäsenenä, Suomen musiikinopettajien liiton puheenjohtajana, Opetusalan ammattijärjestö sekä OAJ:n että sen ammatillisen opettajien hallituksen jäsenenä ja monissa muissa luottamustehtävissä.

  Olen myös aktiivinen oppikirjojen tekijä. Niiden parissa on vierähtänyt monta vuotta. Minusta on ollut tärkeää, että olen aktiivisesti kehittänyt uusien opetussuunnitelmien mukaisia materiaaleja ja antanut siten auskultanteilleni mahdollisuuksia toteuttaa opetustaan mahdollisimman ajantasaisilla materiaaleilla.

 • +
  Default image for staff

  Maiju Kopra

  musiikkipedagogiikka tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Paavo Korpijaakko

  musiikin teoria / sävellys tuntiopettaja, TAMK & konservatorio

  Paavo opiskeli Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa (nyk. TAMK) sävellystä 2000-2006 pääosin Jouni Kaipaisen oppilaana. Muina opettajina toimivat Juhani Nuorvala ja Hannu Pohjannoro. Hän on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan Klas Torstensson, Alenxander Müllenbach, Olli Kortekangas, Jouni Kaipainen sekä Magnus Lindberg.

  Säveltämisen lisäksi Paavo opettaa sävellystä Tampereen Musiikkiakatemiassa.
  Hän osallistuu myös aktiivisesti Tamperelaisten nykymusiikkiyhtye Tampere RAW:n, Tampereen Kamarioopperan ja Tampere Guitar Festivalsin toimintaan.
  Vuonna 2011 hän oli Kallio-Kuninkalan kamarimusiikkifestivaalin vuoden säveltäjä.

  Paavon tuotanto käsittää tällä hetkellä 40 teosta erilaisille kamarimusiikkikokoonpanoille, kuoroille ja orkestereille. Teoksia on esitetty useilla kotimaisilla festivaaleilla
(Tampere Biennale, Musica Nova,
Kemiön musiikkijuhlat, Kuhmon kamarimusiikki, Kulturföreningen Katrina, Tuusulanjärven festivaali, Kallio-Kuninkalan kamarimusiikki, Oulunsalo soi, Hetan musiikkipäivät, Uuden musiikin lokakuu, Tampere Guitarfestival, Nuori soi, Karjalaiset kesäjuhlat, Satahäme soi). Orkesteriteoksia ovat esittäneet Tampere Filharmonia, RSO, Mikkelin kaupunginorkesteri, Jyväskylän kaupunginorkesteri, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Oulun kaupunginorkesteri ja Tallinnan kamariorkesteri. Lisäksi hänen teoksiaan on esitetty ainakin Virossa, Ruotsissa, Venäjällä, Puolassa, Saksassa, Itävallassa, Portugalissa, Espanjassa, Iso-Britanniassa, Singaporessa, Kiinassa, Japanissa, Perussa, Chilessä, Argentiinassa, Meksikossa ja Boliviassa.

  Paavon sävellyksiä on ilmestynyt seuraavilla levytyksillä:
  Damkören Lyran, Tuuli Lindeberg (S.)/Kari Turunen(C): ”Oroliga drömmar” (2007)
  Mika Väyrynen: ”Ultra – sonaatti harmonikalle” (2009)
  Tampere Filharmonia/Hannu Lintu: ”Amuse bouche” (2012) (Notkea Keaton line- levy oli
  Emma-ehdokkaana 2012)
  Petri Kumela (gtr), Tiina Penttinen (MzS.) Keskipohjanmaan kamariorkesteri/ Juha Kangas ”Nebula”-Works For Guitar (Kitaratuotannon kokonaislevytys 2012)

 • +

  Emma Kuosmanen

  musiikin perusteet tuntiopettaja, Tampereen konservatorio
 • +

  Tero Lanu

  musiikin teoria tuntiopettaja, TAMK
 • +

  Jussi-Pekka Nuto

  musiikin teorian lehtori, Tampereen konservatorio
 • +
  Default image for staff

  Krister Ojanen

  Musiikin perusteet tuntiopettaja, Tampereen konservatorio
 • +

  Timo Salo

  koulutuspäällikkö, TAMK musiikin tutkinto-ohjelma musiikin teoria, yliopettaja TAMK

  Timo on suorittanut musiikin lisensiaatin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa sävellyksen ja musiikinteorian osastolla (2006). Hänen lisensiaatintutkimuksensa aihe liittyi ammattikorkeakoulujen musiikkianalyysin opetuksen kehittämiseen. Aiemmin hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta (1995) ja ennen sitä musiikkioppilaitoksen musiikinteorian ja säveltapailun opettajaksi Tampereen konservatoriosta (1992). Lisäksi hän on suorittanut Opetushallinnon tutkinnon.

  Timo on toiminut musiikinteorian ja säveltapailun yliopettajana Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa (2000-2009) ja tamperelaisten ammattikorkeakoulujen yhdistyttyä Tampereen ammattikorkeakoulussa 2010 alkaen. Hän on myös toiminut musiikinteorian ja säveltapailun yliopettajana Tampereen konservatoriossa vuosina 1996-2000. Muita opetustehtäviä hän on ennen sitä tehnyt tuntiopettajana mm. Keski-Helsingin musiikkiopistossa sekä Tampereen konservatoriossa.

  Yliopettajan toimeen liittyen Timo on opetustyön ohella hoitanut erilaisia opetusalan hallinnollisia tehtäviä, Tampereen konservatorion apulaisrehtorina (1998-2000), PIRAMKin musiikin koulutusohjelman vastaavana (2000-2006) sekä TAMKin musiikin koulutusohjelman koulutuspäällikkönä vuodesta 2006.

  Oman alansa valtakunnalliseen kehittämistoimintaan Timo Salo on osallistunut Musiikinteoria- ja säveltapailupedagogit MUTES ry:n varapuheenjohtajana ja MUTES-lehden päätoimittajana (1996-2002). Opetusministeriön yhteydessä toimiva Korkeakoulujen arviointineuvosto on nimennyt Timo Salon Sibelius-Akatemian laadunvarmistusjärjestelmän auditointiryhmän jäseneksi (2009-2010).

 • +

  Susanna Vainio

  musiikin perusteet, musiikin teoria lehtori, Tampereen konservatorio
 • +

  Toni Widjeskog

  musiikin perusteet tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Toni on valmistunut Svenska yrkeshögskolanista vuonna 2003 sekä musiikkipedagogiksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2007. Hän on täydentänyt opintojaan lukuisilla täydennyskursseilla Mannes College of Musicissa ja Northeastern Universityssa Yhdysvalloissa 2006-2013, opettajina mm. Per Skareng, Sharon Isbin ja Eduardo Fernandez. Tonin mieleenpainuvin esiintyminen on ollut vuonna 2008 New Yorkissa, jossa Large guitar ensemble kantaesitti Arthur Kampelan teoksen.

  Toni on työskennellyt Tampereen konservatoriossa vuodesta 2006 opettaen musiikin perusteita.

 • +

  Markus Yli-Jokipii

  kuoronjohto, musiikin historia, kapellimestari lehtori, TAMK

  Markus on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-akatemiasta, pääaineena kuoronjohto. Lisäksi hänellä on filosofian maisterin tutkinto Turun yliopistosta, pääaineena musiikkitiede.

  Markus on toiminut Tampereen ammattikorkeakoulun kuoronjohdon lehtorina syksystä 2012 alkaen. Lisäksi hän opettaa musiikin historiaa ja on aktiivisesti mukana produktiotoiminnassa. Markus toimii myös Kuninkaantien muusikoiden barokkiorkesterin ja kamarikuoron kapellimestarina sekä kamarikuoro Näsin Äänen taiteellisena johtajana.

  Markus on toiminut kuoronjohtajana kahdella julkaistulla levyllä: Kevätunta (Turun konservatorion kamarikuoro, 2012) sekä Valoa (Turun yliopiston kuoro, 2008). Lisäksi Markus on ollut mukana useissa kuoroteosten kantaesityksissä, Suomen ensiesityksissä ja konserttiradioinneissa. Vuonna 2006 Markuksen johtama Turun yliopiston kuoro voitti Colerainen kansainvälisen kuorokilpailun. Lisäksi hän on saanut Aboa-palkinnon vuonna 2009.

Musiikkiteknologia 3

 • +

  Lauri Hannu

  musiikkiteknologia, kitara, sähkökitara ja sähköbasso tuntiopettaja, Tampereen konservatorio
 • +

  Matti Ruippo

  Musiikkipedagogi (ylempi AMK) -tutkintokoulutuksen vastuuopettaja musiikkiteknologian lehtori, TAMK

  Matti on valmistunut musiikinopettajaksi Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta. Hän aloitti työt Tampereen ammattikorkeakoulussa tammikuussa 2004, ensin tuntiopettajana ja elokuusta 2004 lähtien lehtorina. Matti toimii musiikkiteknologian pedagogin opintopolun vastaavana opettajana. Lisäksi hän opettaa kaikille musiikinopiskelijoille informaatiotekniikkaa ja pedagogiopiskelijoille musiikin verkko-opetusta.

  Matti on musiikin verkko-opetuksen suomalainen pioneeri. Hän on ollut Musiikin virtuaaliyliopistonhanke MOVEn johtoryhmän jäsen vuosina 2001–2002 ja puheenjohtaja vuonna 2002, asiantuntijajäsen vuosina 2003–2004 ja neuvottelukunnan puheenjohtaja vuosina 2004–2006. Hän on ollut Musiikkikasvatusteknologiakirjan toimituskunnassa (2006). Hänen artikkeleitaan on edellä mainitun kirjan lisäksi julkaistu mm. kirjassa Musiikki kuuluu kaikille (2009) ja Musiikkikasvatus (2009). Matti on esiintynyt lukuisissa kansainvälisissä konferensseissa aiheenaan musiikin verkko-opetus ja musiikkikasvatusteknologia. Lisäksi hän toimii näiden aiheiden kouluttajana.

  Musiikkiteknologian lisäksi Matti Ruippo on perehtynyt rytmimusiikin opettamiseen. Hänen työpanoksensa erityisesti afro-kuubalaisen musiikin kouluttajana on merkittävänä. Vapaa-ajalla Matti johtaa kahta salsayhtyettä, Kuopiossa ja Tampereella.
  http://ruippo.fi

 • +

  Juha Sipilä

  koulutusohjelmavastaava: musiikkiteknologia II aste musiikkiteknologian lehtori, Tampereen konservatorio

Muskari 3

 • +

  Ulla-Kaisa Honkela

  musiikkileikkikoulu, viulu, Minijouset tuntiopettaja, Tampereen konservatorio
 • +

  Marika Järvinen

  varhaiskasvatusvastaava musiikkileikkikoulun opettaja, Tampereen konservatorio

  Marika on valmistunut musiikkipedagogiksi Päijät-Hämeen konservatoriosta vuonna 1991 varhaisiän musiikkikasvatuksen suuntautumisvaihtoehdosta. Hän on täydentänyt opintojaan Helsingin konservatoriossa suorittaen musiikkioppilaitoksen opettajan jatkotutkinnon vuonna 1999. Lisäksi hän on osallistunut erilaisille ammattitaitoa kehittäville kursseille mm. Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSO:n VirkistysVerso- koulutukseen, jossa paneuduttiin ikäihmisten musiikki- ja toimintatuokioiden ohjaamiseen.

  Marika aloitti työt Tampereen konservatoriossa musiikkileikkikoulun tuntiopettajana vuonna 1993 ja toimenhaltijana vuonna 1999. Toimenkuvaan kuuluu sekä opetustyö että Tampereen Konservatorion varhaisiän musiikkikasvatuksesta vastaaminen. Aiemmin hän on työskennellyt Valkeakosken musiikkiopistossa sekä Hattula-Kalvolan musiikkikoulussa. Lisäksi Marika on toiminut varhaisiän musiikkikasvatuksen kouluttajana Sibelius-Akatemian avoimessa yliopistossa sekä ohjannut vanhusten virkistystuokioita.

  ”Muskariopetuksen” lisäksi Marika laulaa eri kuoroissa ja lauluyhtyeissä mm. Ritvalan köörissä. Hän on esiintynyt solistitehtävissä eri kuorojen ja orkestereiden kanssa. Vuodesta 2006 Marika on ollut mukana harrastajanäyttelijänä Valkeakosken kaupunginteatterissa.

 • +

  Annika Säätelä

  musiikkileikkikoulu tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Annika on valmistunut musiikkileikkikoulunopettajaksi vuonna 1993 ja musiikkipedagogiksi vuonna 2007. Lisäksi hän on suorittanut varhaisiän musiikin erikoistumisopinnot vuonna 2013 ja osallistunut musiikkipedagogiikan koulutusohjelman Orff-kurssille. Annika on työskennellyt konservatoriossa vuodesta 2004 alkaen musiikkileikkikoulun opettajana. Lisäksi hän opettaa ja koordinoi myös musiikkivalmennusta. Annika on laulanut Tampereen oopperan kuorossa vuodesta 2000 useissa eri produktiossa.

Muut aineet 3

 • +

  Kalle Elkomaa

  yhtyetyöskentely, vapaa säestys lehtori, TAMK

  Kalle on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta vuonna 2002 perusteellisten 21 vuotta kestäneiden opintojen jälkeen. Hän on työskennellyt Tampereen ammattikorkeakoulussa vuodesta 2002 vapaan säestyksen ja yhtyetyöskentelyn lehtorina. Ennen Tampereelle tuloa Kalle toimi opettajana Sibelius-Akatemiassa, aluksi vapaan säestyksen tuntiopettajana ja vuodesta 1995 alkaen kuusi vuotta pianomusiikin lehtorina, erityisalueena vapaa säestys.

  Kalle on musiikin moniottelija. Hän on työskennellyt musiikin parissa opettajana, muusikkona, kapellimestarina, sovittajana ja säveltäjänä. Hän on työskennellyt mm. Tampereen Teatterissa ja Svenska Teaternissa pianistina, sovittajana ja kapellimestarina. Lisäksi hän on esiintynyt useissa TV-ohjelmissa kosketinsoittajana ja pianistina sekä ollut mukana mm. Tampereen Filharmonian ja Vantaan viihdeorkesterin viihdekonserteissa pianistina. Kalle on tehnyt yhteistyötä lukuisten suomalaisten artistien kanssa mm. Petri Laaksosen, Vesa-Matti Loirin, Maarit ja Sami Hurmerinnan sekä Pentti ja Heini Hietasen.

  Kallen merkittävin yhtye on ollut Tango For Four, jossa hän toimi pianistina ja sovittajana.
  Yhtye soitti argentiinalaista ja suomalaista tangoa uusina sovituksina, jotka sisälsivät vaikutteita mm. jazzista. Kokoonpano teki kaksi levyä Finlandia Recordsille ja keikkaili Suomessa ja Japanissa. Esiinnyimme myös tasavallan presidentti Tarja Halosen itsenäisyyspäivän juhlissa vuonna 2000.

 • +
  Default image for staff

  Sanna Majanlahti

  näyttelijäntyö tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Auvo Vihro

  näyttelijäntyö tuntiopettaja, TAMK

Muut soittimet 10

 • +

  Eva Alkula

  kantele tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Eva aloitti kanteleensoiton opinnot Tampereen konservatoriossa Ismo Sopasen johdolla vuonna 1985. Sieltä polku vei Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen ja esittävän säveltaiteen koulutusohjelmaan, Ritva Koistisen oppilaaksi. Musiikin maisteriksi Eva valmistui 2003. Vuosina 1999-2000 hän täydensi opintoja Hokkaidon kasvatustieteellisessä yliopistossa, Sapporossa. Syksystä 2009 alkaen Eva on toiminut kanteleensoiton tuntiopettajana Tampereen konservatoriossa.

  Eva on erikoistunut nykymusiikin, elektro-akustisen musiikin ja japanilaisvaikutteisen musiikin esittämiseen. Lisäksi hän säveltää ja sovittaa musiikkia omille yhtyeilleen. Hän on konsertoinut eri puolilla Eurooppaa, USA:ssa ja Japanissa, jossa hän vierailee vuosittain konsertoimassa ja opettamassa kanteleensoittoa.

  Äänitteitä: Helios (2007 CNCD), Kantelesatoa (2007 IMU), Youkihi (2008 Texicalli Records), Maailman kauneimmat joululaulut (2010 Universal Finland), SILLALLA (2012 CAMUS).

 • +

  Lauri Hannu

  musiikkiteknologia, kitara, sähkökitara ja sähköbasso tuntiopettaja, Tampereen konservatorio
 • +

  Marika Kestinmäki

  harmonikka tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Marika on valmistunut harmonikansoitonopettajaksi Tampereen konservatoriosta vuonna 1996 ja filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2003. Hän on työskennellyt Tampereen konservatoriossa harmonikansoiton tuntiopettajana vuodesta 1994. Lisäksi hän on toiminut tuntiopettajana myös Tampereen ev.lut. seurakuntien musiikinopetuksessa, Tampereen seudun työväenopistossa sekä Länsi-Pirkanmaan ja Etelä-Pirkanmaan musiikkiopistoissa. Hän on myös esiintynyt soolo- ja kamarimuusikkona, sekä säestäjänä.

 • +

  Kimmo Kiviniemi

  kitara lehtori, Tampereen konservatorio

  Kimmo valmistui kitaransoiton opettajaksi vuonna 1994 ja suoritti jatkotutkinnon vuonna 1997 Tampereen konservatoriossa Jorma Salmelan johdolla. Lisäksi Kimmo on opiskellut yksityisesti Jukka Savijoen opissa sekä osallistunut useisiin mestarikursseihin.

  Kimmo on työskennellyt 1993 lähtien kitaransoiton tuntiopettajana ja vuodesta 2011 alkaen kitaransoiton lehtorina. Kimmo opettaa myös kamarimusiikkia ja kitarayhtyeitä.

 • +

  Markku Lindeman

  harmonikka lehtori, Tampereen konservatorio
 • +

  Marja Nevankallio

  kantele tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Marja on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta pääaineena konserttikantele. Menestystä on tullut kansainvälisissä kantelekilpailuissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin vuosina 1998-2004.

  Marja on työskennellyt Tampereen konservatoriossa vuodesta 2010 lähtien kanteleensoiton sivu- ja päätoimisena tuntiopettajana. Lisäksi hän opettaa myös Sastamalan musiikkiopistossa. Moon Music –toiminimellä Marja tekee töitä kanteleen- ja pianonsoiton opettajana sekä esiintyy ja konsertoi aktiivisesti paitsi solistina, myös muutamassa kamarimusiikkikokoonpanossa.

 • +

  Jorma Salmela

  kitara lehtori, Tampereen konservatorio

  Jorma aloitti musiikkiopintonsa Tampereen Konservatoriossa opettajanaan Kari Äikäs, jonka johdolla opiskelu jatkui myöhemmin Sibelius-Akatemiassa. Kitaransoiton diplomitutkinnon hän suoritti vuonna 1985. Opintojaan hän on täydentänyt osallistumalla lukuisille mestarikursseille opettajinaan mm. Manuel Barrueco, David Russel ja Hubert Käppel.

  Jorma on toiminut kitaransoiton lehtorina Tampereen konservatoriossa vuodesta 1981, opettaen myös Tampereen ammattikorkeakoulussa.

  Jorma on konsertoinut eri puolella Suomea sekä soittanut erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa ja yhtyeissä. Hän on ollut mukana TV- ja radiolähetyksissä ympäri maailmaa sekä levyttänyt taide- ja kevyttä musiikkia. Hän on InTime Quintetin perustajajäsen, joka voitti ensimmäisen kansainvälisen Astor Piazzolla –kilpailun Italiassa vuonna 1994. Kilpailuvoiton jälkeen kvintetti on konsertoinut useimmissa Euroopan maissa, Venäjällä, Japanissa, Lähi-Idässä sekä Latinalaisessa-Amerikassa. Yhtye on levyttänyt ja kanta-esittänyt sekä nykymusiikkia että Astor Piazzollan musiikkia.

 • +

  Pauli Talvitie

  kitara tuntiopettaja, Tampereen konservatorio
 • +

  Liisa Viitanen

  harppu tuntiopettaja, Tampereen konservatorio
 • +

  Mika Väyrynen

  harmonikka tuntiopettaja, TAMK

Orkesteriakatemia 15

 • +
  Default image for staff

  György Balázs

  alttoviulu tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Antti Hirvonen

  pasuuna
 • +
  Default image for staff

  Jarmo Hyväkkö

  klarinetti
 • +
  Default image for staff

  Maria Itkonen

  viulu
 • +

  Tapio Kilpinen

  trumpetti tuntiopettaja, TAMK & konservatorio
 • +

  Tuomo Kinnunen

  kontrabasso, Minijouset, Juniorijouset lehtori, Tampereen konservatorio

  Tuomo on opiskellut kontrabasson soittoa Sibelius-Akatemiassa ja Sofian Musiikkiakatemiassa Bulgariassa. Valmistuttuaan musiikin maisteriksi vuonna 1990 hän aloitti työt Tampereen kaupunginorkesterissa kontrabasistina.

  Tuomo on opettanut Tampereen konservatoriossa vuodesta 1990 alkaen tuntiopettajana ja lehtorina syksystä 2012 alkaen.

  Opetustyön ohella Tuomo soittaa useissa eri kokoonpanoissa sekä viettää kesät Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa.

 • +
  Default image for staff

  Jyri Kurri

  lyömäsoittimet tuntiopettaja, TAMK & konservatorio

  Jyri on opiskellut lyömäsoittimia Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1996 Markku Hannolan, Lassi Erkkilän ja Olli-Pekka Martikaisen johdolla. Lisäksi hän opiskeli Toronton yliopistossa lukuvuoden 2000-2001 Russell Hartenbergerin oppilaana.

  Opettajana Jyri on toiminut aiemmin Oulun konservatoriossa. Tampereen konservatoriossa hän on opettanut vuodesta 2004 alkaen opettaen myös Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

  Jyri on toiminut Tampere Filharmonian lyömäsoittimien äänenjohtajana syksystä 2002 alkaen. Freelancer-muusikkona hän on soittanut mm. Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa ja Avanti!ssa. Lisäksi hän on lyömäsoitinorkesteri Osuma Ensemblen jäsen.

 • +
  Default image for staff

  Cristian More Coloma

  oboe tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Petri Mäkiharju

  kontrabasso tuntiopettaja, TAMK
 • +

  Kari Nikkanen

  oboe tuntiopettaja, TAMK & konservatorio

  Kari on opiskellut oboensoittoa Tampereen konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Hän on suorittanut diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin vuonna 1984. Jatko-opintoja hän on tehnyt mm. Lontoossa ja Berliinissä. Vuodesta 1974 Kari on työskennellyt Tampere Filharmonian oboensoittajana sekä äänenjohtajana vuosina 1986-2006, jonka jälkeen hän on jatkanut oboensoittajana. Kari on esiintynyt usein Tampere Filharmonian solistina ja aktiivisena kamarimuusikkona. Opettajana hän on toiminut Tamepreen konservatoriossa vuodesta 1987 alkaen.

 • +

  Seppo Planman

  huilu tuntiopettaja, TAMK/konservatorio

  Seppo aloitti huilunsoitonopinnot Hyvinkään musiikkiopistossa vuonna 1972 Juho Alvaksen johdolla ja päätti ne valmistumalla musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian solistiselta osastolta erinomaisin arvosanoin Mikael Helasvuon oppilaana. Täydentäviä opintoja hän on suorittanut lukuisilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Jean Pierre Rampal, András Adorjan, Peter Lukas Graf, Konrad Hunteler, Patrcik Gallois ja Ransom Wilson.

  Seppo on työskennellyt huilunsoiton tuntiopettajana Tampereen ammattikorkeakoulussa ja Tampereen konservatoriossa vuodesta 2000.

  Sepon solistiset esiintymiset alkoivat Sibelius-Akatemian orkesterin kanssa J.Ibertin huilukonsertolla ja ovat jatkuneet myöhemmin myös orkesterimuusikon työn ohessa. Orkesterimuusikkona hän on toiminut Kotkan, Turun ja Helsingin kaupunginorkesterissa, sekä RSO:ssa ja Tapiola sinfonietassa. Vuonna 1993 Seppo voitti Suomen huiluseuran järjestämän konserttokilpailun esittäen Einar Englundin huilukonserton Jorma Panulan läksiäiskonsertissa Sibelius-Akatemian orkesterin kanssa. Vuodesta 1990 hän on toiminut Tampere Filharmonian huilunsoittajana ja esiintynyt myös oman orkesterinsa solistina kevätkauden 1998 konserttisarjassa soittaen tuolloin Mozartin huilukonserton. Hän toimii aktiivisesti kamarimuusikkona mm. TampereRaw:ssa.

 • +

  Ismo Ponkala

  käyrätorvi tuntiopettaja, TAMK & konservatorio
 • +
  Default image for staff

  Pekko Pulakka

  Konserttimestari, viulu tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Joona Pulkkinen

  sello tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Malla Vivolin

  huilu

Orkesterit 5

 • +

  Pekka Ahonen

  Esittävän säveltaiteen opintosuunnan vastaava klarinetti, puhallinmusiikki, yliopettaja, kapellimestari TAMK

  Pekka opiskeli Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1976, suoritti klarinettidiplomin 1981 ja piti ensikonserttinsa 1982. Ulkomaisia opettajia ovat olleet H.R. Stalder, Kalman Berkes, Karl Leister ja Walter Boeykens. Lisäksi Pekka on opiskellut orkesterinjohtoa Jorma Panulan, Atso Almilan ja Juha Törmän johdolla.

  Opetustyön Pekka aloitti Tampereen konservatoriossa vuonna 1981 ja on toiminut vuodesta 1995 lähtien päätoimisena lehtorina ja vuodesta 2000 Tampereen ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelman puhallinsoitinten yliopettajana opetusalanaan myös kamarimusiikki ja erilaisten yhtyeiden johtaminen. Mestarikursseja Pekka on pitänyt Ukrainassa, Tatarstanissa (Venäjä), Unkarissa, Tanskassa, Walesissa, Skotlannissa ja Italiassa.

  Pekka toimi klarinetistina vuosina 1977-1995 Tampereen kaupunginorkesterissa soittaen myös useamman kerran orkesterin solistina. Hän on vieraillut myös useissa pohjoismaisissa sinfoniaorkestereissa avustajana. Kapellimestarina Pekka on vieraillut Mikkelin ja Vaasan kaupunginorkesterien, Tampere Chamberin, Tampereen Filharmonikkojen vaskiyhtyeen sekä Suomen klarinettiseuran yhtyeen johtajana. Lisäksi hän on johtanut Tampereen Kotkien puhallinorkesteria vuodesta 2012 lähtien. Pekka on levyttänyt seuraavat teokset: Leonid Bashmakov: Klarinettikonsertto (1999), Fridrich Bruk: Kamarimusiikkia (1995-1997), Juhani Nuorvala: Kolme impromptua kanteleelle ja klarinetille.

 • +

  Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch

  viulu lehtori, TAMK

  Sirkka-Liisa on harvinaisen monipuolinen viulisti. Hän soittaa musiikkia kaikilta aikakausilta, mutta hänen ohjelmistonsa on painottunut 1600-1800 –luvuille. Hän soittaa lisäksi alttoviulua ja viola d’amorea ja toimii usein konserttimestarina ja tässä tehtävässä myös orkesterin johtajana.

  Hän kasvoi Kajaanissa. Kolmannella luokalla kouluun hankittiin 20 viulua ja koko musiikkiluokka pantiin soittamaan. Syksyn lopulla enää viisi jaksoi soittaa, joulun jälkeen vain Sirkka-Liisa, joka sai pian opettajakseen Olli Kuusojan. Tämä kukkakauppaa ja lampaita hoitava iso mies tuuppasi hellästi oppilaansa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle.
  Lukiolaisena Sirkka-Liisa muutti Helsinkiin. Siitä alkoi kasvu parantumattomaksi kamarimuusikoksi Battalian, Avantin, Kuudennen kerroksen orkesterin, Yoshiko Arain, Paavo Pohjolan, Anssi Mattilan ja eri festivaalien ansiosta.

  Sirkka-Liisalla on ollut monia tärkeitä opettajia, mutta tärkein on aina ollut työ. Opiskellessaan Hollannissa hän pääsi mukaan vanhan musiikin kovimpaan kärkeen mm. Frans Brüggenin ja Philippe Herreweghen orkestereihin. Pisimpään, yli 10 vuotta, hän toimi Collegium Vocale – orkesterin konserttimestarina. Sirkka-Liisalle opiskelu ei pääty koskaan, sillä jokainen konsertti opettaa kokenutta muusikkoa, vaikeimmat ja huonoimmat eniten.
  Nykyään hän on kysytty konserttimestari lähes kaikissa vanhan musiikin nimekkäissä orkestereissa sekä eri kaupunginorkestereissa, joiden kanssa esittää barokkiohjelmiston lisäksi Mozartin ja Schubertin ajan sinfonioita. Soolo-ohjelmistosta on mainittava Biberin 16 Mysteerisonaattia, Bachin soolosonaatit ja –partitat sekä 1500- ja 1600-lukujen sooloviuluteokset.

  Sirkka-Liisa on kamarimusiikin professori Stavangerin Yliopistossa. Hän on toiminut professorina myös Tanskan Kuninkaallisessa konservatoriossa ja Bremenin Taideakatemiassa ja opettaa Sibelius-Akatemiassa. Elokuusta 2014 lähtien hän on toiminut viulusoiton lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa.

 • +

  Tuomas Turriago

  säestäjä, kapellimestari lehtori, TAMK

  Tuomas on opiskellut Keski-Suomen Konservatoriossa Carlos Turriagon ja Sibelius-Akatemiassa Prof. Erik T. Tawaststjernan johdolla. Keväällä 2004 hän suoritti pianodiplomin erinomaisin arvosanoin. Syksystä 2004 Tuomas on toiminut säestyksen lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa.

  Tuomas on monipuolinen muusikko. Hänet tunnetaan ennen kaikkea kokeneena kamarimuusikkona, jonka ohjelmisto kattaa kaiken keskeisen pianokamarimusiikin klassismista nykypäivään. Hän on myös tunnettu soolopianistina ja on esiintynyt useiden orkestereiden solistina; Suomessa Tampere Filharmonia, Tampere Raw, Mikkelin Orkesteri ja Jyväskylä Sinfonia. Turriago on esiintynyt lukuisilla suomalaisilla musiikkijuhlilla ja eri puolilla Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Kolumbiassa, Lähi-Idässä ja Kauko-Idässä.

  Tuomas on Tampereen Kamarioopperayhdistyksen perustajajäsen ja kapellimestari, ja on yhä aktiivisemmin toiminut kapellimestarina muuallakin: kaudella 2009-10 hän on johtanut mm Mikkelin Orkesteria ja Tampere Rawta ja kaudella 2011-2012 Tampere Rawta ja Tampere Filharmonian Vaskia.

  Syksystä 2010 Tuomas on ollut Suomen Säveltäjät ry:n jäsen. Turriagon tuotantoon kuuluu mm. kaksi pianosonaattia (Uusinta Kustannus Oy), kaksi jousikvartettoa, teos harpulle, teos saksofonille ja pianolle, sonaatit tuuballe ja pianolle sekä trumpetille ja pianolle (Fennica Gehrman Oy), teos tuuballe ja harmonikalle, sinfonia jousille, teos vaskiyhtyeelle ja lyöjille sekä useita pienimuotoisia teoksia pianolle.

  Vuodesta 2011 Tuomas on ollut Piazzollan musiikkiin erikoistuneen In Time-kvintetin pianisti. Hän on levyttänyt Alba- ja Pilfink-levymerkeille. Uusin levytys, yhdessä trumpettitaiteilija Jouko Harjanteen kanssa, sisältää Wessmanin, Eerolan, Sipilän ja Turriagon itsensä trumpettisonaatit.

 • +

  Juha Untala

  trumpetti, Ultra Brass, Pyynikin Puhaltajat lehtori, Tampereen konservatorio

  Juha aloitti trumpettiopinnot vuonna 1977 Päijät-Hämeen konservatoriossa Hannu Korhosen johdolla. Jo vuonna 1984 hän esiintyi Lahden kaupunginorkesterin nuorten solistien konsertin pikkolotrumpettisolistina. Vuonna 1985 Juha suoritti sotilassoittajan tutkinnon saaden kurssinsa priimuspalkinnon parhaasta sotilasmusiikkikoulun pääaineen tutkinnosta. Vuonna 1988 Untala valmistui muusikoksi ja pedagogiksi Päijät-Hämeen konservatoriosta. Samana vuonna hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian solistisella osastolla. Hänelle myönnettiin vuonna 1992 Sibelius-Akatemian vuoden vaskiopiskelijastipendi. Juha valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin vuonna 1996 opettajanaan Jouko Harjanne. Lisäksi hän on opiskellut trumpetinsoittoa mestarikursseilla opettajinaan Timofej Dokshitser, Mel Broiles ja Stephen Burns.

  Juha on työskennellyt Tampereen konservatoriossa trumpetinsoiton lehtorina vuodesta 2002 alkaen. Hän opettaa päätyönään nuoria soittajia niin konservatoriossa kuin ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa. Instrumenttiopetuksen lisäksi hän johtaa vaskiyhtye Ultra Brassia ja puhallinorkesteri Pyynikin Puhaltajia. Orkesteri on saavuttanut Juhan johdolla puhallinorkestereiden suomenmestaruuden vuosina 2011 ja 2014. Keväästä 2013 alkaen Juha on johtanut myös Tampereen Musiikkiakatemian Big Bandia ja hän johtaa myös Tampere Big Bandiä sekä Pirkka Brass englantilaistyyppistä vaskiyhtyettä.

  Opetustyön ohella Juha on monipuolinen muusikko ja kapellimestari. Hän on toiminut muusikkona lukuisissa suomalaisissa sinfoniaorkestereissa, johtanut useita kaupunginorkestereita, musikaaleja eri teattereissa sekä tuottanut konserttikiertueita ja äänitteitä. Juha on esiintynyt trumpetti- ja flyygelitorvisolistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja Euroopassa. Tammikuussa 2013 Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiö palkitsi Juhan vuoden 2012 tamperelaisesta kulttuuriteosta, kamariyhtyeen johtamisesta Musiikkiakatemian tuottamassa Stravinskyn musiikkidraamassa Sotilaan tarina.

 • +

  Markus Yli-Jokipii

  kuoronjohto, musiikin historia, kapellimestari lehtori, TAMK

  Markus on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-akatemiasta, pääaineena kuoronjohto. Lisäksi hänellä on filosofian maisterin tutkinto Turun yliopistosta, pääaineena musiikkitiede.

  Markus on toiminut Tampereen ammattikorkeakoulun kuoronjohdon lehtorina syksystä 2012 alkaen. Lisäksi hän opettaa musiikin historiaa ja on aktiivisesti mukana produktiotoiminnassa. Markus toimii myös Kuninkaantien muusikoiden barokkiorkesterin ja kamarikuoron kapellimestarina sekä kamarikuoro Näsin Äänen taiteellisena johtajana.

  Markus on toiminut kuoronjohtajana kahdella julkaistulla levyllä: Kevätunta (Turun konservatorion kamarikuoro, 2012) sekä Valoa (Turun yliopiston kuoro, 2008). Lisäksi Markus on ollut mukana useissa kuoroteosten kantaesityksissä, Suomen ensiesityksissä ja konserttiradioinneissa. Vuonna 2006 Markuksen johtama Turun yliopiston kuoro voitti Colerainen kansainvälisen kuorokilpailun. Lisäksi hän on saanut Aboa-palkinnon vuonna 2009.

Puupuhaltimet - ks. myös Orkesteriakatemia 12

 • +

  Pekka Ahonen

  Esittävän säveltaiteen opintosuunnan vastaava klarinetti, puhallinmusiikki, yliopettaja, kapellimestari TAMK

  Pekka opiskeli Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1976, suoritti klarinettidiplomin 1981 ja piti ensikonserttinsa 1982. Ulkomaisia opettajia ovat olleet H.R. Stalder, Kalman Berkes, Karl Leister ja Walter Boeykens. Lisäksi Pekka on opiskellut orkesterinjohtoa Jorma Panulan, Atso Almilan ja Juha Törmän johdolla.

  Opetustyön Pekka aloitti Tampereen konservatoriossa vuonna 1981 ja on toiminut vuodesta 1995 lähtien päätoimisena lehtorina ja vuodesta 2000 Tampereen ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelman puhallinsoitinten yliopettajana opetusalanaan myös kamarimusiikki ja erilaisten yhtyeiden johtaminen. Mestarikursseja Pekka on pitänyt Ukrainassa, Tatarstanissa (Venäjä), Unkarissa, Tanskassa, Walesissa, Skotlannissa ja Italiassa.

  Pekka toimi klarinetistina vuosina 1977-1995 Tampereen kaupunginorkesterissa soittaen myös useamman kerran orkesterin solistina. Hän on vieraillut myös useissa pohjoismaisissa sinfoniaorkestereissa avustajana. Kapellimestarina Pekka on vieraillut Mikkelin ja Vaasan kaupunginorkesterien, Tampere Chamberin, Tampereen Filharmonikkojen vaskiyhtyeen sekä Suomen klarinettiseuran yhtyeen johtajana. Lisäksi hän on johtanut Tampereen Kotkien puhallinorkesteria vuodesta 2012 lähtien. Pekka on levyttänyt seuraavat teokset: Leonid Bashmakov: Klarinettikonsertto (1999), Fridrich Bruk: Kamarimusiikkia (1995-1997), Juhani Nuorvala: Kolme impromptua kanteleelle ja klarinetille.

 • +
  Default image for staff

  Emilia Ilomäki

  huilu opettajan sijainen, Tampereen konservatorio
 • +

  Annaleena Ilveskivi

  huilu lehtori, Tampereen konservatorio

  Annaleena on syntynyt vuonna 1968 Inarissa. Perheen muutettua myöhemmin Sodankylään alkoivat musiikkiharrastukset, pianon- ja nokkahuilunsoitto, innostavan musiikinopettaja Jouko Tekoniemen johdolla. Odotettu poikkihuilunsoitto alkoi syksyllä 1980 Kemissä Länsi-Pohjan musiikkiopistossa.

  Ammattiopinnot aluksi Keski-Pohjanmaan konservatoriossa sekä sittemmin Helsingin konservatoriossa johtivat vuonna 1990 opiskeluihin Sibelius-Akatemian solistiselle osastolle. Keväällä 1996 hän valmistui musiikin maisteriksi ja suoritti siihen kuuluvan huilunsoiton A-kurssin (diplomi) korkein erinomaisin arvosanoin professori Mikael Helasvuon johdolla. Opintoja on toki täydennetty koti- ja ulkomaisilla mestarikursseilla sekä laulun ja traversohuilun opinnoilla. Kilpailumenestystä on haettu kansainvälisestä Kuhlau-huilukilpailusta vuonna 1992.

  Annaleena on haaveillut jo nuoresta huilunsoiton opettajan ammatista ja saikin 15-vuotiaana ensimmäiset sivutoimiset opettajapestinsä Tervolan kansalaisopistosta sekä myöhemmin Länsi-Pohjan musiikkiopistosta. Koko opiskeluajan hän on toiminut opetustehtävissä; Sibelius-Akatemiassa opiskelujen ohella sivutoimisena tuntiopettajana aluksi mm. Hyvinkään musiikkiopistossa ja sittemmin Tampereen konservatoriossa. Ennen vakinaista toimea Tampereen konservatoriossa oli kuitenkin mm. vuoden mittainen huilun äänenjohtajan viransijaisuus Vaasan kaupunginorkesterissa, sijaisuus Pohjanmaa-kvintetissä Seinäjoella ja satunnaisia keikkoja orkesterimuusikkona Helsingissä ja Tampereella. Toimenhaltijana Tampereen konservatoriossa Annaleena on ollut vuodesta 2000.

  Annaleenan mielestä opettajana olemisessa upeinta on se, että jokainen oppilas on tilaisuus kehittyä opettajana eikä opettajasta tule onneksi valmista koskaan. Hän kokee myös olevansa etuoikeutettu saadessaan työskennellä pitkäjänteisesti lahjakkaiden lasten ja nuorten kanssa ja toivoo, että jokaiselle oppilaalle syntyisi elinikäinen into nauttia musiikista paitsi itse musisoiden, myös toisten musisointia kuunnellen.

 • +

  Timo Jäntti

  fagotti tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Timo on valmistunut musiikin maisteriksi sekä Castelfranco Veneton konservatoriosta Italiasta että Malmön musiikkikorkeakoulusta Ruotsista, jossa hän on tehnyt myös solistisen jatkotutkinnon. Italiassa Timon opettajana oli Stefano Canuti ja Ruotsissa Asger Svendsen. Lisäksi Timo on käynyt mm. Dietmar Zemanin ja Klaus Thunemannin mestarikursseilla. Kamarimusiikkiohjaajina hänellä ovat olleet mm. Ana Chumachenko ja Ralf Gothóni.

  Timo on opettanut Tampereen konservatoriossa vuodesta 2009 alkaen ja fagotinsoiton lehtorina hän on toiminut 2012 alkaen. Fagotisteja ja kamarimusiikkia Timo on opettanut myös Jyväskylän ammattiopiston, Heinolan ja Länsi-Helsingin musiikkiopistoissa sekä Joensuun konservatoriossa.

  Timo avustaa orkestereita ympäri Suomen sekä järjestää aktiivisesti resitaaleja ja esiintyy kamariyhtyeidensä kanssa. Timon yhtyeitä ovat mm. Duo Dolce, Trio Fugu & Tenpura sekä Soli Amici. Hän on myös esiintynyt radiossa ja TV:ssä kaikkien Pohjoismaiden lisäksi Italiassa sekä USA:ssa.

 • +

  Pirre Länsipuro

  klarinetti, puhallinorkesteri opettaja, Tampereen konservatorio

  Pirre on valmistunut musiikkipedagogiksi Tampereen konservatoriosta vuonna 1998 ja täydentänyt opintojaan konservatorion jatkotutkinnolla vuonna 2000. Lisäksi Pirre on suorittanut musiikin maisterin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa, valmistuen vuonna 2010.

  Pirre on työskennellyt Tampereen konservatoriossa syksystä 2000 lähtien klarinetinsoiton opettajana. Syksystä 2011 alkaen Pirre on toiminut  puhallinorkesteri Boforin apukapellimestarina ja syksytä 2014 alkaen hän on johtaa myös puhallinorkesteri Borealista.

 • +
  Default image for staff

  Cristian More Coloma

  oboe tuntiopettaja, TAMK
 • +

  Antti Mustakallio

  Oboe, pedagogiikka tuntiopettaja, Tampereen konservatorio & TAMK

  Antti on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi tammikuussa 2010. Hän on työskennellyt Tampereen Musiikkiakatemiassa syksystä 2013 alkaen, päävastuunaan puhallinorkesterikoululaisten oboen opetus. Antti toimii opetustyön ohella freelance-muusikkona. Työkokemusta löytyy mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesterista, Oulu Sinfoniasta, Pori Sinfonietasta sekä Joensuun ja Mikkelin kaupunginorkestereista. Merkityksellisimmät kokemukset musiikkiuran varrelta ovat nuoruuden musiikkileirit Orivedellä, Rauduskylässä ja Riistavedellä sekä menestyminen Lahden valtakunnallisissa puhallinkilpailuissa sekä puhallinorkesterien SM-kisoissa Pietarsaaressa Pyynikin Puhaltajien kanssa viime keväänä.

 • +

  Kari Nikkanen

  oboe tuntiopettaja, TAMK & konservatorio

  Kari on opiskellut oboensoittoa Tampereen konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Hän on suorittanut diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin vuonna 1984. Jatko-opintoja hän on tehnyt mm. Lontoossa ja Berliinissä. Vuodesta 1974 Kari on työskennellyt Tampere Filharmonian oboensoittajana sekä äänenjohtajana vuosina 1986-2006, jonka jälkeen hän on jatkanut oboensoittajana. Kari on esiintynyt usein Tampere Filharmonian solistina ja aktiivisena kamarimuusikkona. Opettajana hän on toiminut Tamepreen konservatoriossa vuodesta 1987 alkaen.

 • +

  Kalle Oittinen

  saksofoni lehtori 1.8.2018 alkaen, Tampereen konservatorio

  Kalle Oittinen on klassinen saksofonisti ja saksofoninsoitonopettaja, joka ammentaa motivaation työhönsä taiteilijana ja opettajana jatkuvasta uuden oppimisesta sekä musiikin parissa kokemiensa elämysten ja tunteiden jakamisesta kanssamuusikoiden, oppilaiden ja yleisön kanssa.

  Oittinen on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi Pekka Savijoen ja Joonatan Rautiolan oppilaana ja on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla Suomessa ja ulkomailla eturivin saksofonistien (mm. Claude Delangle, Vincent David ja Arno Bornkamp) kanssa.

  Nuoresta iästään huolimatta Oittinen on jo kokenut pedagogi ja opettaa tällä hetkellä  Tampereen konservatoriossa (saksofoninsoiton lehtori 1.8.2018 alkaen) sekä myös Tampereen Ammattikorkeakoulussa (TAMK) ja Sibelius-Akatemiassa. Hän on työskennellyt myös Kaartin Soittokunnassa ja toimii säännöllisesti avustajana sinfoniaorkestereissa ja soittokunnissa. Kamarimuusikkona Oittinen toimii erityisesti Saksofonikvartetti Aavan jäsenenä monien muiden kokoonpanojen ja projektien lisäksi. Oittinen on monipuolinen ja kokeilunhaluinen muusikko. Erilaiset projektit ulottuvat perinteisistä klassisen saksofonin kokoonpanoista ja konserteista aina funk-yhtyeisiin ja musiikkiteatteriin asti.

  Solistina Oittinen on esiintynyt Sibelius-Akatemian Sinfoniaorkesterin ja Slovenian Filharmonisen Orkesterin kanssa ja vuonna 2016 sijoittunut toiseksi 8. kansainvälisessä saksofonikilpailussa Nova Goricassa, Sloveniassa. Vuonna 2018 Suomen Saksofoniseura myönsi Oittiselle Josef Kaartinen -palkinnon ja stipendin saksofoninsoiton eteen tehdystä työstä.

 • +

  Seppo Planman

  huilu tuntiopettaja, TAMK/konservatorio

  Seppo aloitti huilunsoitonopinnot Hyvinkään musiikkiopistossa vuonna 1972 Juho Alvaksen johdolla ja päätti ne valmistumalla musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian solistiselta osastolta erinomaisin arvosanoin Mikael Helasvuon oppilaana. Täydentäviä opintoja hän on suorittanut lukuisilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Jean Pierre Rampal, András Adorjan, Peter Lukas Graf, Konrad Hunteler, Patrcik Gallois ja Ransom Wilson.

  Seppo on työskennellyt huilunsoiton tuntiopettajana Tampereen ammattikorkeakoulussa ja Tampereen konservatoriossa vuodesta 2000.

  Sepon solistiset esiintymiset alkoivat Sibelius-Akatemian orkesterin kanssa J.Ibertin huilukonsertolla ja ovat jatkuneet myöhemmin myös orkesterimuusikon työn ohessa. Orkesterimuusikkona hän on toiminut Kotkan, Turun ja Helsingin kaupunginorkesterissa, sekä RSO:ssa ja Tapiola sinfonietassa. Vuonna 1993 Seppo voitti Suomen huiluseuran järjestämän konserttokilpailun esittäen Einar Englundin huilukonserton Jorma Panulan läksiäiskonsertissa Sibelius-Akatemian orkesterin kanssa. Vuodesta 1990 hän on toiminut Tampere Filharmonian huilunsoittajana ja esiintynyt myös oman orkesterinsa solistina kevätkauden 1998 konserttisarjassa soittaen tuolloin Mozartin huilukonserton. Hän toimii aktiivisesti kamarimuusikkona mm. TampereRaw:ssa.

 • +

  Sini Vahervuo

  nokkahuilu tuntiopettaja, Tampereen konservatorio & TAMK

  Sini aloitti 6-vuotiaana nokkahuilun soiton Espoon musiikkiopistossa. Nokkahuilun tuhatvuotinen historia kiehtoi, ja musiikkiopiston jälkeen vanhasta musiikista tulikin ammatti; Sini opiskeli nokkahuilumaisteriksi Sibelius-Akatemiassa opettajinaan nokkahuilistit Petra Aminoff, Rabbe Forsman ja Jari S. Puhakka. Nokkahuiludiplominsa otsikolla ”Itkupilli” hän teki vuonna 2011. Vuonna 2015 Sini suoritti barokkihuilun eli traverson B-kurssin Metropolia Ammattikorkeakoulussa Pauliina Fredin oppilaana.

  Sini on opettaa nokkahuilua Tampereen konservatoriossa ja Käpylän musiikkiopistoissa ja konsertoi aktiivisesti paitsi solistina myös säännöllisesti eri vanhan musiikin kokoonpanoissa kuten barokkiorkesteri Ensemble Nylandiassa ja renessanssinokkahuiluyhtye Q Consortissa, joiden kanssa Sini on vieraillut mm. seuraavilla festivaaleilla: Urkuyö ja aaria, BarokkiKuopio, Renessanssifestivaali Aurore, Pori Organ ja Helsingin Urkukesä. Traversistina ja nokkahuilistina Sini on lisäksi konsertoinut mm. The Harp Consortin, Kuninkaantien muusikoiden, Opus X:n, Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) sekä Storian kanssa.

  Sini on täydentänyt opintojaan mm. Jean Tuberyn, Peter Holtslagin, Dan Laurinin, Frode Thorsenin, Wieland Kuijkenin sekä Eric Bosgraafin mestarikursseilla.

  Sini on myös harrastanut yksinlaulua sekä nuorempana kuoro- ja yhtyelaulua Tapiolan kuorossa sekä Espoon Musiikkiopistossa Pasi Hyökin ohjaamissa Whatever -lauluyhtyeessä ja EMO Ensemble -kuorossa perustajajäsenenä.

  Vanhan musiikin asemaa Suomen kulttuurikentällä Sini puolustaa toimiessaan mm. Kulttuuriyhdistys Café Barockin ja Suomen Nokkahuiluseuran projekteissa paitsi muusikkona ja ideoijana myös tuottajana ja tiedottajana.

 • +
  Default image for staff

  Anja Voipio-Mansnerus

  huilu tuntiopettaja, TAMK

Sävellys 2

 • +
  Default image for staff

  Paavo Korpijaakko

  musiikin teoria / sävellys tuntiopettaja, TAMK & konservatorio

  Paavo opiskeli Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa (nyk. TAMK) sävellystä 2000-2006 pääosin Jouni Kaipaisen oppilaana. Muina opettajina toimivat Juhani Nuorvala ja Hannu Pohjannoro. Hän on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan Klas Torstensson, Alenxander Müllenbach, Olli Kortekangas, Jouni Kaipainen sekä Magnus Lindberg.

  Säveltämisen lisäksi Paavo opettaa sävellystä Tampereen Musiikkiakatemiassa.
  Hän osallistuu myös aktiivisesti Tamperelaisten nykymusiikkiyhtye Tampere RAW:n, Tampereen Kamarioopperan ja Tampere Guitar Festivalsin toimintaan.
  Vuonna 2011 hän oli Kallio-Kuninkalan kamarimusiikkifestivaalin vuoden säveltäjä.

  Paavon tuotanto käsittää tällä hetkellä 40 teosta erilaisille kamarimusiikkikokoonpanoille, kuoroille ja orkestereille. Teoksia on esitetty useilla kotimaisilla festivaaleilla
(Tampere Biennale, Musica Nova,
Kemiön musiikkijuhlat, Kuhmon kamarimusiikki, Kulturföreningen Katrina, Tuusulanjärven festivaali, Kallio-Kuninkalan kamarimusiikki, Oulunsalo soi, Hetan musiikkipäivät, Uuden musiikin lokakuu, Tampere Guitarfestival, Nuori soi, Karjalaiset kesäjuhlat, Satahäme soi). Orkesteriteoksia ovat esittäneet Tampere Filharmonia, RSO, Mikkelin kaupunginorkesteri, Jyväskylän kaupunginorkesteri, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Oulun kaupunginorkesteri ja Tallinnan kamariorkesteri. Lisäksi hänen teoksiaan on esitetty ainakin Virossa, Ruotsissa, Venäjällä, Puolassa, Saksassa, Itävallassa, Portugalissa, Espanjassa, Iso-Britanniassa, Singaporessa, Kiinassa, Japanissa, Perussa, Chilessä, Argentiinassa, Meksikossa ja Boliviassa.

  Paavon sävellyksiä on ilmestynyt seuraavilla levytyksillä:
  Damkören Lyran, Tuuli Lindeberg (S.)/Kari Turunen(C): ”Oroliga drömmar” (2007)
  Mika Väyrynen: ”Ultra – sonaatti harmonikalle” (2009)
  Tampere Filharmonia/Hannu Lintu: ”Amuse bouche” (2012) (Notkea Keaton line- levy oli
  Emma-ehdokkaana 2012)
  Petri Kumela (gtr), Tiina Penttinen (MzS.) Keskipohjanmaan kamariorkesteri/ Juha Kangas ”Nebula”-Works For Guitar (Kitaratuotannon kokonaislevytys 2012)

 • +

  Hannu Pohjannoro

  Säveltäjän opintosuunnan vastaava Sävellys, musiikinteoria, lehtori, TAMK

  Hannu opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Einojuhani Rautavaaran, Kalevi Ahon ja Paavo Heinisen johdolla (musiikin maisteri 1996, tohtori 2009) ja Berliinin Hochschule der Künstessa opettajanaan Dieter Schnebel. Tämän lisäksi hän on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla mm. Georg Crumbin, York Höllerin, Brian Ferneyhoughin ja Klaus Huberin ohjauksessa.

  Hannu on toiminut Tampereen ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelman
  sävellyksen lehtorina vuodesta 2005 alkaen. Hannu on opettanut sävellystä ja musiikkiteoreettisia aineita myös Espoon musiikkiopistossa, Helsingin konservatoriossa, Helsingin yliopistossa sekä Sibelius-Akatemiassa. Hän on toiminut myös monissa musiikkialan luottamustehtävissä mm. Suomen Säveltäjät ry:n ja Teoston piirissä.

  Hannu on tunnettu vähäeleisten ja pelkistettyjen teosten säveltäjänä. Hänen musiikkiaan on kuvattu ”soivalla sulkakynällä piirretyksi”: pianissimon lumo onkin säveltäjälle tärkeä asia. Modernistiksi tunnustautuva Pohjannoro korostaa myös traditioiden tuntemisen ja ymmärtämisen merkitystä sävellystyölle. Hänen tuotantonsa sisältää orkesteri-, kamarimusiikki- ja sooloteosten lisäksi vokaalimusiikkia, elektroakustisia ja kokeellisia sävellyksiä sekä musiikkia pedagogiseen käyttöön. Hänen musiikkiaan on esitetty useilla koti- ja ulkomaisilla festivaaleilla (mm. Musiikin Aika, Tampere Biennale, Musica Nova Helsinki, Pohjoismaiset musiikkipäivät, ISCM World Music Days). www.pohjannoro.com

Tanssi 8

 • +

  Russell Adamson

  Tanssi tuntiopettaja, Tampereen konservatorio
 • +
  Default image for staff

  Maija Hoisko

  ammatillinen II aste tanssin lehtori, Tampereen konservatorio
 • +

  Linda Kuha

  tanssin varhaiskasvatusvastaava opettaja, Tampereen konservatorio

  Ensimmäinen kokemus Tampereen konservatoriossa oli syksyllä 2008, jolloin olin työharjoittelussa Tanssiopiston ryhmillä ja toimin myös sijaisena. Valmistuin tanssinopettajaksi Oulun seudun ammattikorkeakoulusta 2009, jonka jälkeen muutin Belgiaan jossa tein neljä vuotta töitä tanssin parissa. Toimin tanssijana Danscompagnie Lunessa, taidekasvattajana ja tanssin suunnittelijana Taidekasvatusjärjestö MOOSSissa ja opetin nykytanssia nuorille ja aikuisille Danscentrum Aike Raes:ssa. Lisäksi jatkokoulutin itseäni Danscentrum Jetten ja La Raffinerien tanssitunneilla.

  Tällä hetkellä olen Tampereen konservatorion Tanssiopiston tanssin varhaiskasvatuksen vastaava opettaja. Työhöni kuuluu lasten ryhmien tanssinopetusta, yhteydenpitoa vanhempiin sekä tanssin iltapäiväkerhotoiminnan ja kouluyhteistyön suunnittelu.

  Toimin myös tanssijana ja koreografina Tanssiteatteri Liikerissä ja tanssin suunnittelijana ja opettajana Artventuurassa.

 • +

  Petra Porspakka

  Tanssi tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

  Olen valmistunut tanssinopettajaksi (AMK) Kuopiosta baletti pääaineenani. Tampereella olen toiminut päätoimisena tanssinopettajana vuodesta 2005 ja Musiikkiakatemiassa vuodesta 2013. Opetan tanssiopiston puolella balettia ja nykytanssia ja lisäksi opetan balettia tanssin ammattiopiskelijoille. Opetustyön ohella olen tanssinut useissa tanssiteoksissa ja musikaaleissa mm. Kuopion Kaupunginteatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa. Oma taiteellinen toiminta on kehittänyt minua tanssijana ja antaa minulle eväitä opettajana ymmärtämään oppilaitani paremmin ja ohjaamaan heitä kohti esiintyvän taiteilijan uraa. Olen tehnyt useita menestyksekkäitä koreografioita oppilasryhmilleni, joista viime vuonna palkintoja tuli Oulun Arktisista Askeleista sekä Nuori Kulttuuri Moves-tapahtumasta.

 • +

  Janita Rannisto

  tanssi; tanssiopistovastaava opettaja, Tampereen konservatorio

  Janita on valmistunut tanssiopettajaksi Savonia ammattikorkeakoulusta vuonna 2010. Lisäksi hänellä on fysioterapeutin koulutus. Hän on toiminut Tampereen konservatoriossa tanssin päätoimisena tuntiopettajana vuodesta 2010 sekä kehonhuollon vastuuopettajana vuodesta 2011. Janitan työtehtäviin kuuluu jazztanssin ja kehonhuollon opetus tanssin laajoissa perusopinnoissa sekä tanssivalmennuksen ja tanssin soveltavan käytön opetus ammatillisella 2. asteella tanssijan koulutuksessa opiskeleville.

  Janita on toiminut tanssijana, tanssin tuntiopettajana, vastaavana harjoituttajana sekä koreografina Hot Club Dance Companyssa ja Hot Club Liikuntakoulussa vuosina 1998-2006. Lisäksi hän on toiminut tuntiopettajana Ahjolan kansalaisopistossa, Kuopion naisvoimistelijoissa, Savonia ammattikorkeakoulussa sekä Balettiopisto Sonja Tammelassa.

  Vuosien varrella Janita on osallistunut sekä tanssijana että koreografina Performing Arts-kilpailuun ja Hämeenlinnan Jazztanssi Biennaleen. Koreografia ”Veden olomuotoa” saavutti Arktiset askeleet 2012 –tanssikatselmuksessa raadin ja DaCi:n kunniamaininnat Tampereen konservatorion Tanssiopiston ryhmän esityksellä.

 • +

  Miika Riekkinen

  koulutusohjelmavastaava: tanssi II aste tanssin lehtori, Tampereen konservatorio

  Miika on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi TeaKista vuonna 2003 ja tanssinopettajaksi (AMK) ammattikorkeakoulu Savoniasta 2007. Miika on suorittanut aiemmin tanssinopettajan tutkinnon Kuopion konservatoriossa 2002.

  Miika on toiminut Tampereen konservatorion tanssilinjan koulutusohjelmavastaavana vuodesta 2005 ja vastaa siten tanssin ammattiopiskelijoiden koulutuksesta. Lisäksi Miika opettaa myös tanssia Tampereen ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelman opiskelijoille. Opetuslajeina Miikalla on nyky- ja jazztanssi, lisäksi hän opettaa myös improvisaatiota, koreografiaa ja useiden lajien perusteita kuten baletin, kansantanssin, paritanssin jne.

  Opetustyön lisäksi Miika tekee säännöllisesti tanssijan töitä. Miika on mukana Tampereen työväenteatterin useissa musikaaleissa mm. Chicago, Heinähattu, Vilttitossu ja Pamela-täti ja Herrasmieshuijarit sekä muissa kaupungeissa Crazy For You (Kuopion Kapunginteatteri 2001) ja Hello Dolly! (Kuopion Kaupunginteatteri 1999) sekä oopperoissa Faust (Kuopion ooppera 1998) ja Jevgeni Onegin (Kuopion ooppera 1997). Miika on toiminut myös koreografina mm. näytelmässä Main Kampf (Kuopion kaupunginteatteri 2001). Lisäksi Miika on tanssinut Hot Club Dance Companyn riveissä 2004- 2009 ja StepUp Dancersissa 2002- 2003. Miikalla on showtanssin muodostelma – Suomen mestaruus (2006).

 • +
  Default image for staff

  Mariikka Santaharju

  tanssi tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Maiju Virkkunen

  Tanssi tuntiopettaja, Tampereen konservatorio

Vaskipuhaltimet - ks. myös Orkesteriakatemia 14

 • +
  Default image for staff

  Antti Hirvonen

  pasuuna
 • +
  Default image for staff

  Tommi Hyytinen

  käyrätorvi tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Miika Jämsä

  tuuba tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Mikhail Kapustin

  pasuuna tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Tanja Karjalainen

  baritonitorvi tuntiopettaja, TAMK
 • +

  Tapio Kilpinen

  trumpetti tuntiopettaja, TAMK & konservatorio
 • +

  Kari Koivisto

  pasuuna lehtori, Tampereen konservatorio

  Karin pasuunansoiton opiskelu alkoi Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa Antti Vainion ja Jarmo Haapamäen opastuksessa ja jatkui Sibelius-Akatemiassa Olavi Lampisen ohjauksessa. Hän suoritti diplomitutkinnon 1981 ja piti ensikonserttinsa heti seuraavana vuonna. Kari on täydentänyt opintojaan suomalaisten pasuunapedagogien lisäksi Viktor Sumerkinin ja Denis Wickin johdolla.

  Kari on toiminut pasuunansoiton opettajana Sibelius-Akatemiassa sekä lehtorina Joensuun konservatoriossa. Lisäksi hän on työskennellyt vakituisena avustajana Helsingin kaupunginorkesterissa sekä Joensuun kaupunginorkesterin pasuunan äänenjohtajana. Syksystä 2002 lähtien Kari on työskennellyt Tampereen konservatorion pasuunansoiton lehtorina opettaen myös Tampereen ammattikorkeakoulussa.

  Opetustyön ohella Kari soittaa pasuunaa Tampere Brass Quintetissa sekä avustajana mm. Tampere Filharmoniassa.

 • +

  Eero Kolari

  tuuba, baritoni lehtori, Tampereen konservatorio

  Eero on valmistunut Tampereen Konservatoriosta musiikkipedagogiksi Harri Miettusen johdolla pääaineenaan tuubansoitto sekä Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi Petri Keskitalon johdolla. Hän on täydentänyt opintojaan Jens-Bjorn Larsenin ja Patrik Sheridanin mestarikursseilla. Eeron musiikillinen ura lähti nousukiitoon vuonna 1994 hänen voitettuaan Lahden valtakunnallisten puhallinkilpailuiden tuuban b-sarjan. Hän on toiminut soittajana mm. Seinäjoen, Vaasan ja Tampereen kaupunginorkestereissa sekä Viron kansallisoopperassa.

  Vuodesta 2006 alkaen Eero on toiminut Tampereen Konservatorion matalien vaskipuhaltimien lehtorina. Eero on myös aktiivinen soittaja erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Hän on tamperelaisen vaskikvintetin Tampere Brass Quintetin perustajajäsen. (www.tamperebrassquintet.com)

 • +
  Default image for staff

  Aino Kylmäperä

  käyrätorvi opettaja, Tampereen konservatorio
 • +

  Ismo Ponkala

  käyrätorvi tuntiopettaja, TAMK & konservatorio
 • +
  Default image for staff

  Matts Remell

  baritonitorvi tuntiopettaja, TAMK
 • +
  Default image for staff

  Teemu Salmi

  pasuuna tuntiopettaja, Tampereen konservatorio
 • +
  Default image for staff

  Jonas Silinskas

  trumpetti tuntiopettaja, TAMK
 • +

  Juha Untala

  trumpetti, Ultra Brass, Pyynikin Puhaltajat lehtori, Tampereen konservatorio

  Juha aloitti trumpettiopinnot vuonna 1977 Päijät-Hämeen konservatoriossa Hannu Korhosen johdolla. Jo vuonna 1984 hän esiintyi Lahden kaupunginorkesterin nuorten solistien konsertin pikkolotrumpettisolistina. Vuonna 1985 Juha suoritti sotilassoittajan tutkinnon saaden kurssinsa priimuspalkinnon parhaasta sotilasmusiikkikoulun pääaineen tutkinnosta. Vuonna 1988 Untala valmistui muusikoksi ja pedagogiksi Päijät-Hämeen konservatoriosta. Samana vuonna hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian solistisella osastolla. Hänelle myönnettiin vuonna 1992 Sibelius-Akatemian vuoden vaskiopiskelijastipendi. Juha valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin vuonna 1996 opettajanaan Jouko Harjanne. Lisäksi hän on opiskellut trumpetinsoittoa mestarikursseilla opettajinaan Timofej Dokshitser, Mel Broiles ja Stephen Burns.

  Juha on työskennellyt Tampereen konservatoriossa trumpetinsoiton lehtorina vuodesta 2002 alkaen. Hän opettaa päätyönään nuoria soittajia niin konservatoriossa kuin ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa. Instrumenttiopetuksen lisäksi hän johtaa vaskiyhtye Ultra Brassia ja puhallinorkesteri Pyynikin Puhaltajia. Orkesteri on saavuttanut Juhan johdolla puhallinorkestereiden suomenmestaruuden vuosina 2011 ja 2014. Keväästä 2013 alkaen Juha on johtanut myös Tampereen Musiikkiakatemian Big Bandia ja hän johtaa myös Tampere Big Bandiä sekä Pirkka Brass englantilaistyyppistä vaskiyhtyettä.

  Opetustyön ohella Juha on monipuolinen muusikko ja kapellimestari. Hän on toiminut muusikkona lukuisissa suomalaisissa sinfoniaorkestereissa, johtanut useita kaupunginorkestereita, musikaaleja eri teattereissa sekä tuottanut konserttikiertueita ja äänitteitä. Juha on esiintynyt trumpetti- ja flyygelitorvisolistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja Euroopassa. Tammikuussa 2013 Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiö palkitsi Juhan vuoden 2012 tamperelaisesta kulttuuriteosta, kamariyhtyeen johtamisesta Musiikkiakatemian tuottamassa Stravinskyn musiikkidraamassa Sotilaan tarina.